Zdravie

Liečivé rastliny rastúce na jar prispievajú k detoxikácii organizmu

"Fytoterapia má v medicíne stále dôležité miesto. Moderná lekárska veda vychádza zo stáročných tradícií ľudového liečiteľstva a liečivé rastliny sú základom aj pre vývoj syntetických liečiv. "

Webmagazin.sk/TASR, 2. mája 2015 14:00
Na snímke veverička medzi rozkvitnutými púpavami v parku v Barci. Foto: TASR – František Iván
Liečivé rastliny, rastúce práve teraz v jarných mesiacoch, významne prispievajú k detoxikácii organizmu. Pomáhajú liečiť v tomto období aj pomerne časté choroby dýchacieho ústrojenstva, ale pomáhajú aj pri iných zdravotných problémoch. "Tak to príroda zariadila," tvrdí farmaceutka a okresná odborníčka na fytoterapiu v okrese Prievidza Martina Modranová.

„V našej lekárni máme rozšírený sortiment čajov z rôznych liečivých rastlín. Je to mojou celoživotnou záľubou, ale absolvovala som aj špeciálnu atestáciu v tomto odbore," dodala.

Fytoterapia má v medicíne stále dôležité miesto. Moderná lekárska veda vychádza zo stáročných tradícií ľudového liečiteľstva a liečivé rastliny sú základom aj pre vývoj syntetických liečiv. Ale v rastliny, ktoré si sami nazbierame neobsahujú látky s vedľajšími účinkami. "Napriek tomu je dôležité, ak niekto užíva klasické lieky, poradiť sa v lekárni, či v kombinácii s liečivými rastlinami nedôjde k nežiaducej reakcii organizmu ,“ radí skúsená farmaceutka.
Tu bude player

V týchto dňoch odporúča najmä podbeľ liečivý, ktorý na jar rastie ako prvý. No v súčasnosti príroda ponúka už celú paleta liečivých rastlín. Sú to predovšetkým prvosienka jarná, pľúcnik lekársky, žihľava, teda pŕhľava dvojdomá a tiež púpava. Jej krásne kvety vytvárajú v týchto dňoch doslova žltý koberec na mnohých lúkach.

Z kvetov púpavy sa dá pridaním cukru variť med, ale liečivé účinky má celá rastlina, vrátane koreňa. Čerstvé listy sú chutné aj ako šalát, do ktorého možno pridať ešte listy žihľavy a medvedieho cesnaku.

Komentáre