Zdravie

Problémy s 3D filmami? Vaše dieťa možno trpí poruchou videnia

"Technika napreduje a vidno to aj v 3D filmoch. Kedysi mali len niekoľko minút, teraz majú aj cez dve hodiny. Ale čo keď u detí spôsobujú závrate, bolesti hlavy alebo rozmazaný obraz? "

Zuzana Lobotková, 22. apríla 2016 9:00
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP
Deti, ktoré majú problémy so sledovaním 3D filmov, môžu mať aj väčšie zdravotné problémy so zrakom. Poruchy videnia v detstve či mladosti často uniknú pozornosti, pretože deti a mladí si nie sú vedomí, že niečo nie je v poriadku. A snaha sledovať 3D filmy môže prezradiť niektoré príznaky tupozrakosti alebo amblyopie, ktorá postihuje takmer štyri percentá detí. Spôsobuje ju nedostatočná stimulácia zraku v období, keď sa zrak vyvíja.

Medzi spomínané prejavy patria závrate, bolesti hlavy, bolesti očí alebo neschopnosť vidieť 3D efekty. Ak sa objavujú pravidelne, určite treba vyhľadať optometristu. 3D filmy sú v súčasnosti veľmi populárne a objavujú sa dokonca špeciálne snímky pre deti. Tam odhalia, že nevidia zaujímavé efekty. Je to teda šanca pre rodičov, aby dôkladne sledovali reakcie svojich detí a spozorovali tak prípadný problém.

Optometrista Henry Leonard vysvetlil, že na plné 3D efekty človek potrebuje dobré binokulárne videnie - kde obe oči vidia jasne a pracujú spoločne. To umožňuje dobré vnímanie hĺbky. „Deti potrebujú jasný a ostrý obraz pre každé oko, aby sa ich zrak vyvíjal správne. Ak niečo naruší túto rovnováhu, môže to viesť k zhoršenému videniu - známe ako amblyopia. Môže byť v jednom alebo oboch očiach a prináša zlé 3D videnie.“

V prípade, že sa problém týka iba jedného oka, môže ľahko prejsť bez povšimnutia, čo má za následok aj „škúlenie“. Deti, ktoré nemôžu vidieť poriadne, si to zvyčajne neuvedomujú, a tak rodičom nepovedia, že je tu nejaký problém. Výskum z Goldsmiths University v Londýne ukázal, že 3D filmy navyše zlepšujú krátkodobú pamäť a myslenie.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Sú za sebou idúce tehotenstvá rizikom pre deti?
Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc mnohí prehliadajú, ide im o život
Prečo zaspíme aj keď nechceme?
Sú fitness centrá plné baktérií? Zistili sme ako to je
Päť chýb, ktoré robíte pri čistení uší

Komentáre