Zdravie

Chcete si predĺžiť život? Prechádzajte sa aspoň dve minúty za hodinu

"Sedenie je menej zdravé ako státie, o chôdzi ani nehovoriac. Najmä ľudia so sedavým zamestnaním by vedeli rozprávať, čo všetko ich po práci bolí. Tak prečo sa neprejsť? "

Zuzana Lobotková, 8. mája 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Ak len dve minúty sedenia za hodinu nahradíte chôdzou, môže vám to predĺžiť život. Krátke chvíle pohybu totiž posilňujú srdce a kosti. Dokonca, že znižujú riziko predčasného úmrtia o tretinu. Pre ľudí s chronickým ochorením obličiek je táto zámena ešte účinnejšia – znižuje predčasnú úmrtnosť o 41 percent.

Pomôžte svojmu srdcu


Výskumníci z University of Utah v USA skúmali zámenu sedenia za rôzne druhy telesnej aktivity. Zistili, že státie namiesto sedenia po dobu dvoch minút každú hodinu srdcu nepomôže. Avšak, ľahká činnosť, ako je príležitostná chôdza alebo práca v domácnosti už má význam.

Vedúci výskumník profesor Srinivasan Beddhu pre dailymail.co.uk povedal: „Bolo fascinujúce vidieť výsledky, pretože súčasné zameranie je na stredne alebo vysoko intenzívne aktivity. Na základe týchto výsledkov by sme odporúčajú pridať dve minúty chôdze za každú hodinu v kombinácii s bežnými činnosťami, ktoré by mali zahŕňať dve a pol hodiny mierneho cvičenia týždenne.“

Stačia aj malé zmeny


Profesor Beddhu tiež vysvetlil, že mierne cvičenie posilňuje srdce, svaly a kosti. Výskumníci analyzovali dáta 3243 účastníkov štúdie v oblasti zdravia a životného štýlu, ktorí nosili pohyb snímacie zariadenie na meranie ich úroveň aktivity.

Spoluautor doktor Tom Greene, tiež z University of Utah, povedal: „Cvičenie je skvelé, ale skutočnosťou je, že praktické množstvo intenzívneho cvičenia, ktoré možno dosiahnuť, je obmedzené. Naša štúdia ukazuje, že aj malé zmeny môžu mať veľký vplyv.“ Vezmete si toto odporúčanie k srdcu? Veď dve minúty za hodinu vôbec nie sú veľa.

ODPORÚČAME AJ:
Liečivé rastliny rastúce na jar prispievajú k detoxikácii organizmu
Deň slnka: Doprajte svojmu telu dostatočnú ochranu
Oslie mlieko: Vypili by ste ho, ak je to elixír života?
Za cukrovku nemôže len obezita, ale aj slnko
Nezabudli ste na jarnú očistu? Poradíme vám ako na to

Komentáre