Zdravie

POZOR: Toto robia vysoké podpätky s vašimi nohami

"Pre krásu sa musí trpieť. To počúvajú ženy od detstva. A vysoké podpätky vraj pôsobia žensky a lichotia nohám. Ale stojí to za to?"

Zuzana Lobotková, 25. mája 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Vysoké podpätky ubližujú. A nehovoríme len o únave nôh po celom dni na podpätku. Nie je prekvapením, že veľká časť bolesti pochádza zo sklonu takýchto topánok. Stáť celý deň takmer na špičkách vedie k únave svalov a napäťovým zraneniam.

Dávate zabrať nohám?


„Otlaky, pľuzgiere, vybočený palec a zarastené nechty sú bežné dôsledky nosenia vysokých podpätkov,“ uviedol pre time.com doktor Rodney Stuck z Loyola University v Chicagu. Čím vyšší podpätok, tým viac problémov vás čaká.

Ale najvýznamnejšie riziká tohto trendu začínajú nahor od vašich chodidiel. Veľa času stráveného chôdzou na podpätkoch skutočne mení štruktúru svalov a šliach v nohách, a rozhodne nie k lepšiemu. Vysoké podpätky vedú ku kratším svalovým vláknam a stuhnutiu Achillovej šľachy. Tieto zmeny svalovej hmoty obmedzujú pohyblivosť členkov, čo môže spôsobiť vyvrtnutie členkov, ale aj iné zranenia.

Bolesť kĺbov alebo nôh možno hádžete na únavu po celom dni alebo na šport, no pozreli ste sa už na výšku svojich podpätkov? Chôdza na podpätkoch vyvíja veľký tlak na jabĺčka v kolenách. A to môže spôsobiť aj skorší nástup osteoartrózy. To uviedla doktorka Constance Chuová, profesorka z ortopédie na Stanforde. „Kombinácia chôdze na veľmi vysokých podpätkoch dlhú dobu každý deň spolu s obezitou a starnutím vytvára perfektné podmienky pre gonartrózou, rovnako ako problémy nôh, chrbta a ďalších problémov,“ uviedla Chuová.

Doprajte si úľavu


Samozrejme, existujú spôsoby, ako nohám uľaviť a obmedziť spomínané zdravotné riziká. Ak nie ste ochotné vzdať sa podpätkov úplne, zvoľte si aspoň tie nižšie. Pre formálne alebo pracovné udalosti, keď pokladáte podpätky za nutnosť, si ich obujte až na mieste konania. Pomôcť môže aj pomalé sadanie si a precvičovanie kolien.

Rozhodne nezanedbávajte každodenný strečing. Ponaťahovanie svalov a šliach v nohách zmierni pôsobenie nosenia podpätkov. Nechoďte však z extrému do extrému. Populárna letná obuv, žabky, dáva nohám pri chôdzi zabrať. Núti vás skrátiť krok a prstami na nohách držať topánku. To vás môže priviesť k problémom s členkami, pätami aj prstami. Nuž, nohy to nemajú jednoduché.

ODPORÚČAME AJ:
Nezabúdate na tváre? Neznesiete kávu? Možno máte superzmysly
Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou
Chcete si predĺžiť život? Prechádzajte sa aspoň dve minúty za hodinu
LIKE DŇA: Dvojičky si mysleli, že sú ešte v brušku
Tieto štyri vety hovoria všetky mamy: Poznáte ich?

Komentáre