Zdravie

Nezabúdate na tváre? Neznesiete kávu? Možno máte superzmysly

"Mať moc ako Superman alebo iní komiksoví hrdinovia – kto by po tom netúžil? Nadpriemerné zmysly však nie sú len otázkou fikcie. "

Zuzana Lobotková, 18. mája 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Od intenzívneho videnia farieb, cez maximálne vnímanie chutí až po schopnosť pamätať si každú tvár, ktorú stretnete. Existujú ľudia, ktorí majú ostrejšie zmysly, než je bežné. Niektoré z týchto schopností sú častejšie, než by ste si mysleli. A niektoré môžu ovplyvňovať zdravie ich nositeľa.

Superpamäť na tváre


Len jedno až dve percentá populácie v sebe nesú superpamäť. Spoznávajú tváre ľudí, ktorých predtým videli len krátku dobu. Bežní ľudia si pamätajú asi 20 percent ľudí, ktorých už videli, ale tí so superpamäťou sa vyšplhajú až na 80 percent. Superpamäť na tváre je historicky známa vec. Už rímski cisári zamestnávali človeka, ktorý mal stáť za nimi a na rušných akciách identifikovať priateľov a nepriateľov.

Na každej strane mozgu sú špecializované oblasti zodpovedné za rozpoznávanie tvárí. A práve tieto oblasti majú ľudia so skvelou pamäťou na ľudí výrazne aktívnejšie. Neuveriteľné schopnosti rozpoznať tváre sa stali predmetom záujmu štúdia mozgu na Greenwichskej univerzite. Doktor Josh Davis, docent v odbore psychológie, hovorí, že chce vyvinúť test, ktorý by odhalil ľudí s touto danosťou. „Talent rozpoznať tváre je špecifický – keď sme skúšali, či identifikujú aj kvety, to už nedokázali,“ dodal pre dailymail.co.uk Davis.

Každá chuť


Zdá sa vám chuť brokolice, kelu, kávy alebo čokolády prisilná? Príčinou môžu byť vnímavejšie chuťové bunky. Priemerný človek má na jazyku 10 000 chuťových pohárikov, ktoré rozoznávajú sladkú, slanú, horkú, kyslú alebo pikantnú chuť. Nájdu sa však jedinci, ktorí majú dvojnásobné množstvo chuťovývh pohárikov, čo znamená aj intenzívnejšie chute. Môže to byť aj jeden zo štyroch ľudí.

Vedci si nie sú istí, prečo niektorí z nás cítia chute intenzívnejšie. Môže ísť o evolučnú zvláštnosť, ktorá pomohla zabezpečiť, že lovci-zberači nepodľahli hladu a nezjedli nebezpečné potraviny. Vedia však, že túto vlastnosť častejšie nájdu u žien. Byť superochutnávačom môže pomôcť zdraviu. Znižuje riziko ochorenia srdca, títo ľudia sú štíhlejší, pretože zvyčajne nemajú radi sladké a mastné jedlá.

Výhodou je aj fakt, že ľuďom so silným vnímaním chutí menej chutí alkohol, a teda ho aj menej pijú. Sú tu však aj nevýhody. Horká chuť niektorých druhov zeleniny môže byť príliš intenzívna, a tak sa jej začnú vyhýbať, čím u seba zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva.

Vidíte dúhu?


Vďaka špeciálnej genetickej variácii majú niektoré ženy stav zvaný tetrachromácia, čo znamená, že vidia živšie farby a dokážu detekovať rozdiely medzi jemnými odtieňmi farieb ďaleko lepšie ako my ostatní. Väčšina ľudí má na sietnici tri druhy buniek citlivých na svetlo. Rôzne oddiely týchto buniek teda reagujú na iné spektrum svetla, čiže vnímajú rôzne farby.

Farboslepým ľuďom jedna časť týchto buniek chýba, a tak sa snažia rozpoznať červenú a zelenú farbu. Naopak, ženy so superzrakom majú v očiach špeciálny čípok, ktorý znamená, že vidia rozdiely v odtieňoch, ktoré len tak hocikto nedetekuje. Táto super vlastnosť je výhradne doménou žien, keďže gén zodpovedný za tvorbu červených a zelených typy čapíkov sa nachádza na chromozóme X.

Ženy majú dva X chromozómy, aby mohli niesť dve rôzne verzie génu - jeden na každom chromozóme X, a teda dokopy štyri. Preto sa tento stav nazýva tetrachromácia. Odhaliť túto schopnosť je však vedecky ťažké, pretože neexistuje žiadny spôsob, ako zaznamenať, čo človek vidí. Dá sa to jedine testom, kde ženám ukazuje veľmi jemné zmesi pigmentov. Rozdiely sú nepostrehnuteľné pre bežných ľudí – všetky vidia napríklad olivovo zelenú vo viacerých zmesiach, no tetrachromatičky nájdu rozdiely. Bonusom je, že tetrachromácia by mala zvýšiť schopnosť dobre vidieť aj pri tlmenom osvetlení.

Superpamäť


Väčšina z nás si len ťažko spomenie, čo robila na minútu presne pred týždňom, nieto to, čo robila pred desiatimi rokmi. Ale niektorí ľudia si dokážu vybaviť aj detaily z osobného života. Po rokoch. Ide o stav s názvom hypertymézia, alebo vyššia autobiografická pamäť.

Skenovanie mozgu jedincov s takouto pamäťou naznačilo, že si spomienky ukladajú vo viacerých oblastiach mozgu než ľudia s normálnou pamäťou. Dlhodobé spomienky sa zdajú byť uložené v pravom frontálnom laloku mozgu - ako je bežné - ale používajú aj ľavý čelný lalok, ktorý sa normálne zaoberá jazykom, a okcipitálnu oblasť v zadnej časti mozgu, ktorá sa bežne používa na ukladanie obrázkov do pamäti.

Toto prepojenie očividne posilňuje životnosť a dlhovekosť spomienok. Takáto pamäť ako počítať môže byť požehnaním alebo prekliatím, pretože máte na dosah traumatické spomienky, rovnako ako aj trápne momenty z vášho života. Navyše sa nemôžete vyhovárať na zábudlivosť.

Čo poviete, prijali by ste niektorú z týchto superschopností?

ODPORÚČAME AJ:
Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou
Chcete si predĺžiť život? Prechádzajte sa aspoň dve minúty za hodinu
LIKE DŇA: Dvojičky si mysleli, že sú ešte v brušku
Higlighty týždňa: Obnovení Simpsonovci a obézna Európa
Tieto štyri vety hovoria všetky mamy: Poznáte ich?

Komentáre