Zdravie

Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou

"Popoludní prichádza únava, útlm a často aj chuť na sladké. Ako tieto problémy vyriešiť? Jednoducho – kúskom dobrej horkej čokolády."

Zuzana Lobotková, 13. mája 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: Webmagazin.sk
Profesor Larry Stevens si dáva kúsok čokolády s vysokým obsahom kakaa každé popoludnie. Horká čokoláda odoženie chuť na sladké, znižuje krvný tlak a dokonca zlepšuje pozornosť. To je dôležité pri únave, ktorej sa často v závere pracovnej doby nevyhnete.

Zdravá maškrta


„Čokoláda je naozaj povzbudzujúca a aktivuje mozog zvláštnym spôsobom,“ povedal pre sciencedaily.com profesor prírodných vied. Odhodlal sa totiž na skúmanie účinkov čokolády na pozornosť a to, ako v mozgu vyzerá chuť na čokoládu. Sledoval teda, čo sa deje v mozgu pri vykonávaní kognitívnych úloh.

Už dávno je čokoláda uznaná, ako spôsob na rozšírenie ciev a zníženie krvného tlaku. Avšak, obsahuje silné stimulanty. Profesor Stevens povedal, že aj to je dôvod, prečo treba preskúmať, či má čokoláda okamžitý stimulačný účinok. Sledoval teda 122 dobrovoľníkov vo veku 18 až 25 rokov, konkréte hladinu EEG a krvný tlak po konzumácii čokolády so 60-percentným obsahom kakaa.

A výsledok? Mozog bol po konzumácii čokolády čulejší a pozornejší. Dokonca sa na krátku dobu zvýšil krvný tlak. „Mnoho ľudí pociťuje popoludní malátnosť a stratu pozornosti, najmä študenti, čo by mohol kúsok čokolády rýchlo napraviť,“ uviedol Stevens. Dajte však pozor na to, po akej čokoláde siahnete. Vysoký obsah cukru a mlieka by vás mohol sklamať.

Najzaujímavejšie výsledky dosiahla 60-percentná čokoláda, ktorá obsahovala L-teanín, čo je aminokyselina nachádzajúca sa v zelenom čaji. „L-teanín je naozaj fascinujúca látka, ktorá znižuje krvný tlak a vytvára to, čomu hovoríme alfa vlny v mozgu – ste pokojný a uvoľnený. Čokoláda zvyšuje krvný tlak, L-teanín ho zase znižuje,“ dodal Stevens. Ideálne pre ľudí, ktorých trápi vysoký tlak. Čo poviete, dáte šancu čokoláde?
Zdroj: sciencedaily.com

ODPORÚČAME AJ:
Schudnite so silou vôle... A s pár trikmi
Dojčíte ešte svoje dieťa? Zistili sme, do kedy je to potrebné
Chcete si predĺžiť život? Prechádzajte sa aspoň dve minúty za hodinu
Liečivé rastliny rastúce na jar prispievajú k detoxikácii organizmu

Komentáre