Život

Higlighty týždňa: Obnovení Simpsonovci a obézna Európa

"Minulý týždeň priniesol veľa zaujímavých udalostí. Prečítajte si Highlighty týždňa. "

Tomáš Kušnír, 11. mája 2015 12:00
Kultový seriál Simpsonovci. Foto: TASR/AP
Autori amerického animovaného seriálu Simpsonovci plánujú predĺžiť pokračovanie tohto satirického programu najmenej o dve ďalšie série. Televízna spoločnosť Fox uviedla, že pôjde už o jeho 27. a 28. sériu, pričom celkový počet dielov tak dosiahne číslo 625. Príbeh rodiny Simpsonovcov a ďalších obyvateľov fiktívneho mesta Springfield je najdlhšie vysielaným kresleným programom na svete. Seriál paroduje americkú kultúru, spoločnosť, ako aj mnohé črty ľudského konania.

Bratislavská ZOO má 55 rokov


V Bratislave pred 55 rokmi 9. mája 1960 slávnostne otvorili Zoologickú záhradu (ZOO). Na začiatku v nej našlo útočisko 238 zvierat rôznych druhov (počet druhov bol 74). Ako jedna z prvých v Európe odchovala bratislavská ZOO mláďatá rysa ostrovida, ktorý sa stal aj jej symbolom. Pri otvorení mala ZOO plochu cca 9 hektárov (ha), ale už v pôvodných návrhoch sa počítalo s jej rozšírením na 90 ha a v súčasnosti má 96 ha. V súčasnosti je ZOO Bratislava domovom takmer tisícky zvierat zastupujúcich 176 druhov.

Yoko Ono navrhla vlastnú kolekciu šálok a podšálok


Kolekcia šálok Yoko Ono. Foto: TASR/AP
Umelkyňa a vdova po hudobníkovi Johnovi Lenonovi - Yoko Ono - navrhla vlastnú kolekciu šálok a podšálok na kávu s dátumami a miestami šiestich tragických udalostí. Medzi tragickými míľnikmi, ktoré sa rozhodla Yoko Ono zvečniť na tzv. espresso šálkach, je aj zhodenie atómovej bomby na japonskú Hirošimu v roku 1945 či zastrelenie jej manžela Johna Lenona o 35 rokov neskôr. Podobný počin ako Yoko Ono majú už na konte aj iní svetoví umelci vrátane španielskeho režiséra Pedra Almodóvara či škótskeho hudobníka Davida Byrna.

Obezita v Európe narastá, ohrozuje aj Česko, Rakúsko či Švédsko


Európa bude v roku 2030 čeliť obezite obrovských rozmerov. V mnohých krajinách bude zrejme vyše polovice dospelých vážiť viac, ako je zdravé, varuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa jej projekcií bude mať 89 percent Írov a 77 percent Grékov v roku 2030 nadváhu, čo predstavuje znepokojujúci obraz stúpajúcej obezity naprieč Európou. Výskumníci menovali aj ďalšie krajiny, kde bude prudko stúpať obezita: Grécko, Španielsko, Švédsko, Rakúsko a Česko.

ODPORÚČAME AJ:
Ako zvládnuť skúškové obdobie a nezblázniť sa
Tieto štyri vety hovoria všetky mamy: Poznáte ich?
Genetické tajomstvá mamutov odhalené: Toto ste o nich netušili
Vojnový zločinec lekár Josef Mengele unikol spravodlivosti
Žijete so psychopatom? Vieme, ako to zistiť

Komentáre