Zdravie

Opýtali sme sa za vás: Prečo sa červenáme?

"Prečo vám zrazu zružovie alebo očervenie celá tvár? Viniť môžete spoločnosť, farbu vašej pokožky, ale aj iné faktory."

Zuzana Lobotková, 26. augusta 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Ľudské bytosti sú jediné zvieratá, ktoré sa červenajú. A neexistuje žiadny jednoduchý spôsob, ako to potlačiť. V skutočnosti, snaha zmierniť červenanie sa je celkom dobrý spôsob, ako tento prejav zosilniť.

Nezaujímajte sa


Keď ste si výrazne vedomý svojho okolia a ste v rozpakoch, váš nervový systém vysiela signál do tvárových svalov, aby relaxovali. Práve relax umožňuje drobným žilkám v koži sa rozšíriť, čo spôsobuje výraznejšie prekrvenie tváre, a teda sčervenanie.

Ak máte svetlejšiu pleť, bude vaše červenanie sa ešte viac viditeľné, ako keby ste mali tmavšiu pleť. Ako pre time.com uviedol doktor Peter Drummond, sociológ z austrálskej Murdoch University, niektoré hormonálne alebo anatomické špecifiká, ktoré sú časťou vašej jedinečnej vnútornej architektúry a chémie, sú tiež faktory ovplyvňujúce tento jav.

Ale sociálne nepohodlie naozaj prináša sčervenanie pleti. Rozpaky, pocity viny alebo nedostatočné sebavedomie, či kombinácia týchto príčin. Ak ste typ, ktorý sa rýchlo cíti trápne, pravdepodobne sa budete červenať.

Výskum naznačuje, že niektoré situácie sú pravdepodobne zosilňovačom rumenca na tvári. Ak sa cítite menejcenný oproti ľuďom vo vašom okolí, sociálne alebo profesionálne, prichádzajú rozpaky. Ľudia so sociálnymi fóbiami sa červenajú častejšie, čo dokonca ešte zvyšuje príležitosť, že sa budú červenať. Začnú sa báť, že sa začervenajú, a naozaj sa to stane.

Výskum tiež naznačuje, že aj keď nemáte žiadny dôvod hanbiť sa, je to dosť na takúto červenú reakciu. Dlhší očný kontakt sám môže byť spúšťačom. Na druhej strane, pocit ľahostajnosti alebo nezaujatia voči názoru ľudí, šancu na začervenanie sa podstatne znižuje.

Má význam?


Má vlastne červenanie sa nejaký význam? A ako sa u nás rozvinulo? Existuje teória, ale nie jasné odpovede. Keď ste sa červenali, ostatní vedeli, že váš emocionálny zážitok je pravdivý a úprimný. Znie to neatraktívne, no má to svoje výhody. Keď sa ľudia červenajú v trápnych situáciách, skôr sú ľuďom sympatickí a dôveryhodní.

Cervenanie sa mohlo vyvinúť ako spôsob, ako lepšie komunikovať úprimnú ľútosť. Je tiež možné, je len vedľajším produktom pokusov vášho tela vychladiť váš mozog, keď sa krv ponáhľa do hlavy v trápnych situáciách. O čom sa nedá pochybovať, je, že skoro každý vníma svoje vlastné červenanie sa ako nežiaduce zvyk, ale možno by sme nemali. Červená farba môže predsa pôsobiť pravdivo. Inak by si ženy nelíčili líca.

ODPORÚČAME AJ:
Čaká vás operácia? Zotavujte sa s hudbou
Pred salmonelózou sa možno chrániť dôkladným prevarením jedla
Desať najlepších prírodných náhrad cukru. Ktorá zachutí vám?
Býva vám pri cestovaní zle? Vieme, ako tomu zabrániť
Okoreňte si život a bude dlhší

Komentáre