Zdravie

Býva vám pri cestovaní zle? Vieme, ako tomu zabrániť

"Vlaky, lietadlá a autá. To sú pomerne bežné dopravné prostriedky, najmä cestou na letnú dovolenku."

Zuzana Lobotková, 19. augusta 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Niekomu nebýva zle vôbec, ďalšiemu len, keď si po ceste číta knihu, iní zas pociťujú nevoľnosť aj pri krátkej ceste autom. Trápi aj vás žalúdočná nevoľnosť? Vyskúšajte tieto lieky.

Zázvor


Výhodou je, že zázvor upokojuje žalúdok. Portál health.com priniesol tvrdenie, že ľudia, ktorí konzumujú zázvor ešte pred cestovaním, pociťujú nevoľnosť a vracajú menej, než ľudia, ktorí zázvor neskúšajú. Nevýhodou však je, že zázvor je menej spoľahlivý ako lieky. Ale nič nedáte za to, ak si pred cestou dáte dávku zázvoru.

Antihistaminiká


Antihistaminiká rozdeľujú ľudí na dva tábory – ich priaznivcov a úplných odporcov. Je však medzi nimi hneď niekoľko liekov, ktoré zaberajú na nevoľnosť. Blokujú niektoré zo signálov v mozgu, ktoré vyvolávajú pocit nevoľnosti a zvracanie. Môžu však spôsobiť aj ospalosť, tak sa na vedľajšie účinky opýtajte v lekárni. Ak ste náchylný na zvracanie, skúste ich. Odporúča sa užiť dávku asi pol hodinu pred cestou, aby zabrali.

Náplasti


Nalepené napríklad za uchom. Jednoduché riešenie, pri ktorom náplasti uvoľňujú stabilné dávky lieku s názvom skopolamín v priebehu troch dní. Negatívom tohto spôsobu boja s cestovateľskou nevoľnosťou je, že nemusí sedieť s inými liekmi. Je to však ideálne, ak sa chystáte na dlhší výlet. Vtedy stačí náplasť nalepiť štyri hodiny pred odchodom.

Teraz už viete, ako si zabezpečiť bezproblémovú cestu na dovolenku bez nevoľnosti. Alebo máte svoje osvedčené liečivá?

ODPORÚČAME AJ:
Okoreňte si život a bude dlhší
Zdravie sa podpisuje aj na tvári
Človek počas horúčav vypotí litre vody, minerály treba doplniť
Máte ranné nevoľnosti aj bez tehotenstva? Poradíme vám, čo robiť
Viete, prečo váš žalúdok vrčí? Neuveríte

Komentáre