Zdravie

Čaká vás operácia? Zotavujte sa s hudbou

"Mozart, Madonna alebo Eminem. Nech je váš vkus akýkoľvek, hudba vám môže pomôcť zotaviť sa po chirurgickom zákroku podstatne rýchlejšie."

Zuzana Lobotková, 24. augusta 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Doktorka Catherine Meadsová z Brunel University vo Veľkej Británii pre health.com uviedla: "Hudba je neinvazívny, bezpečný, lacný zásah, ktorý by mal byť k dispozícii všetkým, ktorí podstupujú operáciu. Pacienti by mali mať možnosť zvoliť si druh hudby, aby sme maximalizovali prínos pre ich blaho."

Pred, počas alebo po?


Problémom však môže byť narušenie komunikácie tímu lekárov. Aj ich pohoda počas operácií veľa znamená. Doktorka Meadsová sa však pozrela na údaje o takmer 7000 pacientoch. Výsledkom bolo zistenie, že počúvanie hudby pred, počas alebo po chirurgickom zákroku podstatne znižuje úzkosť a bolesť pacientov, čím sa znížila ich potreba liekov proti bolesti a zvýšila sa ich spokojnosť s ich so starostlivosťou.

Počúvanie hudby kedykoľvek bolo prospešný, ale u pacientov, ktorí tak urobil ešte pred operáciou, sa objavili lepšie výsledky ako tých, ktorí počúvali hudbu počas operácie alebo po nej. Pacienti, ktorí si vybrali vlastnú hudbu, dokonca pociťovali slabšiu bolesť.

Aj počúvanie hudby v celkovej anestézii znižuje hladiny bolesti, ktorá prichádza po zákroku. Nie až o toľko ako u pacientov, ktorí boli počas operácie pri vedomí, no stále je to pozitívna správa. Čo to však neovplyvňuje, je potrebná dĺžka pobytu v nemocnici.

Tieto výsledky priniesli ďalšiu ukážku netradičných metód pomoci pacientom, aby sa vyrovnali s úzkosťou súvisiacou s chirurgickými zákrokmi. To môže pacientom pomôcť aj do budúcna, keďže zážitok nebudú mať v pamäti zafixovaný ako zlý. Hudba odpúta pozornosť od diania a prenesie ju na zvukový zážitok. Aj tu sú však výsledky subjektívne – u niekoho môže zase lepšie fungovať ticho, u iných film alebo obľúbená televízna relácia.

ODPORÚČAME AJ:
Býva vám pri cestovaní zle? Vieme, ako tomu zabrániť
Okoreňte si život a bude dlhší
Zdravie sa podpisuje aj na tvári
Človek počas horúčav vypotí litre vody, minerály treba doplniť
Máte ranné nevoľnosti aj bez tehotenstva? Poradíme vám, čo robiť

Komentáre