Zdravie

Problém, ktorý sa týka žien aj mužov, no väčšinou o ňom mlčia

"Inkontinencia sa týka oboch pohlaví a skoro všetkých vekových skupín. Štúdie ukázali, že až 70% pacientov sa k svojimi problémom nepriznáva, ani nevyhľadá lekársku pomoc"

Webmagazin.sk, 14. júna 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Inkontinencia bežne postihuje až 30% dospelých nad 50 rokov. Hoci ste si mysleli, že sa táto diagnóza dotýka len ľudí vyššieho veku, nie je to pravda. Choroba postihuje čoraz mladšie ročníky. Únik moču môže byť viazaný aj na rad bežných situácií, ako je obdobie po pôrode, prebiehajúci alebo prekonaný zápal močových ciest, častý dráždivý kašeľ pri viróze či chrípkovom ochorení.

V tomto prípade je výskyt inkontinencie ešte vyšší, dotýka sa až 60% žien. Skôr či neskôr sa môže prejaviť aj u vás, a razom pocítite ako sa s ním znižuje kvalita života. Prvým príznakom býva to, že pacientka pociťuje mimovoľný únik moču. Vážnejším prejavom je už objektívny dôkaz v podobe úniku moču. Po tomto príznaku by malo nasledovať vyšetrenie u lekára, ktorý potvrdí, či ide o spomínanú inkontinenciu. Ak sa obava stane potvrdenou realitou, netreba okamžite vešať hlavu. Musíte len vedieť, ako sa s inkontinenciou môžete popasovať.

Inkontinencia má viacero tvári


Mimovoľný únik moču môže mať niekoľko podôb. Na základe toho rozlišujeme viacero druhov inkontinencie, pričom k frekventovaným patrí stresová inkontinencia, urgentná, inkontinencia z pretekania, reflexná inkontinencia moču, či zmiešaný typ inkontinencie. Pri zmiešanom type trpí veľa ľudí ako stresovou, tak i urgentnou inkontinenciou.

Príčiny kombinovania oboch foriem môžu, ale nemusia súvisieť. Medzi časté ďalšie príznaky problémov s únikom moču patrí frekvencia močenia a nyktúria. Problém frekvencie močenia máte, ak chodíte viac ako šesťkrát denne na toaletu a vždy vylúčite iba malé množstvo moču. Za normálnych okolností sa totiž počas jedného močenia vylúči cca 350 ml moču. Pri nyktúrii sa jedná o močenie častejšie ako raz či dvakrát za noc, ktoré je charakteristické pre ľudí starších ako 60 rokov.

Ženy sú ohrozenejšie pohlavie


Hoci sa s inkontinenciou potykajú muži i ženy, faktom je, že ohrozuje viac ženské pohlavie. Nie je to preto, že by mali ženy dramaticky odlišný životný štýl. Spôsobila to sama príroda. Vzhľadom na to, že dámy sa stávajú matkami, tehotenstvo prispieva k oslabovaniu svalov panvového dna.

Ak sa táto porucha nezachytí včas, začne moč unikať aj pri oveľa miernejšom vnútrobrušnom tlaku, pri chôdzi po rovine alebo schodoch. Najťažšie štádium je permanentný únik moču v pokoji vo vzpriamenej polohe. Dobrou správou je, že tieto problémy sa čerstvým mamičkám vytratia väčšinou hneď po pôrode. Vo vyššom veku majú tieto ženy zvýšené riziko, že budú inkontinentné.

Máte aj vy problémy s inkontinenciou?


Ak aj vy máte dojem, že zápasíte i príznakmi inkontinencie, skúste si odpovedať na niekoľko otázok, a ak na niektorú z nich odpoviete kladne, potom je dôležité váš problém okamžite riešiť:
1. Máte mokré alebo vlhké spodné prádlo?
2. Dochádza u vás k úniku moču pri smiechu, kýchaní alebo kašli?
3. Cítite náhle nutkanie na toaletu, ktoré nemôžete dostatočne dlho vydržať?
4. Musíte v noci viackrát kvôli nutkaniu na toaletu vstať?
5. Chodíte viac ako šesťkrát za deň na toaletu?
6. Máte veľakrát ťažkosti s močením alebo je močenie pre vás bolestivé?


Váš ošetrujúci lekár môže posúdiť, či sa jedná o inkontinenciu, a následne vám odporučí alebo predpíše niektorú z mnohých možností liečby, ako napríklad cvičenie močového mechúra, cviky posilňujúce panvové svaly, úpravu stravovacích návykov, lieky, prípadne aj operáciu.

Na trhu je mnoho pomocníkov, vďaka ktorým môžu ľudia s inkontinenciou žiť bez zbytočných obmedzení. Napríklad naťahovacie nohavičky Depend, ktoré sú určené pre pacientov so stredným až vysokým stupňom inkontinencie. To chráni pacientov aj od nechceného šírenia pachu.

ODPORÚČAME AJ:
Nezabúdate na tváre? Neznesiete kávu? Možno máte superzmysly
Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou
Chcete si predĺžiť život? Prechádzajte sa aspoň dve minúty za hodinu
LIKE DŇA: Dvojičky si mysleli, že sú ešte v brušku
Tieto štyri vety hovoria všetky mamy: Poznáte ich?

Komentáre