Zdravie

Hrsť orechov denne spomalí rast rakoviny hrubého čreva

"Vedci objavili novú pomoc v boji s rakovinou hrubého čreva. Vlašské orechy majú spomaliť rast rakovinových nádorov. "

Zuzana Lobotková, 20. mája 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Omega-3 mastné kyseliny a ďalšie zlúčeniny v orechoch môžu znižovať zápaly v rakovinových bunkách hrubého čreva. Okrem toho znižujú krvné zásobenie nádoru, čím sa výrazne spomaľuje jeho rast.

Pomôže to?


Americkí vedci to zistili pri sledovaní stavu myší, ktoré kŕmili orechmi. Rakovina hrubého čreva, tiež nazývaná kolorektálny karcinóm, je tretím najčastejším typom rakoviny na celom svete a je druhou najčastejšou príčinou úmrtí v západných krajinách, po rakovine pľúc. Výskum ukázal, že 30 až 50 percent prípadom rakoviny hrubého čreva u mužov a 20 percent u žien možno zabrániť tým, že prejdú na zdravšiu stravu a životný štýl.

Štúdiu viedol doktor Christos Mantzoros, z Harvard Medical School. Je prvou svojho druhu, pretože analyzovala vplyv vlašských orechov na mikro-ribonukleovú kyselinu (miRNA), ktorá riadi, ako sa gény prispôsobujú faktorom životného prostredia.

Mantzoros pre dailymail.co.uk povedal: „Náš výskum ukazuje, že orechy v strave spôsobujú výrazné zmeny v profile miRNA v tkanive kolorektálneho karcinómu.“ Zlúčeniny vo vlašských orechoch spôsobia, že sa v nádorových bunkách zhromaždí viac ochranných omega-3 mastných kyselín.

Dajte si za hrsť orechov


Výskumníci kŕmili skupinu myší dvomi porciami vlašských orechov o hmotnosti 57 gramov, zatiaľ čo druhá skupina dostala podobne kontrolnú stravu bez vlašských orechov. Po 25 dňoch zistili, že myši kŕmené orechmi získali miRNA, ktorá teda vplýva na rakovinové bunky.

Nádory myší s orechovou stravou potom obsahovali desaťkrát viac omega-3 mastných kyselín v porovnaní s druhou skupinou myší. Zahŕňalo to kyselinu alfa-linolénovú na rastlinnej báze (ALA), mastnú kyselinu dôležitú pre rôzne telesné procesy aj na zníženie zápalov. A čím viac omega-3 mastných kyselín, tým menšie sú nádory.

Rýchlosť rastu nádoru bola tiež významne nižšia v skupine s orechmi v strave v porovnaní s kontrolnou skupinou, ale vedci hovoria, že to preto, že štúdia bola vykonaná na zvieratách. Je teda otázne, či by výsledky boli rovnaké u ľudí. Každopádne, určite nie je na škodu zjesť za hrsť vlašských orechov denne.

ODPORÚČAME AJ:
Nezabúdate na tváre? Neznesiete kávu? Možno máte superzmysly
Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou
Chcete si predĺžiť život? Prechádzajte sa aspoň dve minúty za hodinu
LIKE DŇA: Dvojičky si mysleli, že sú ešte v brušku
Tieto štyri vety hovoria všetky mamy: Poznáte ich?

Komentáre