Zdravie

Experti odhaľujú, čo jesť a čo nejesť cez Vianoce

"Vianoce môžu byť doba, keď si doprajete pochúťky, ktorým sa inak počas roka vyhýbate. Ale viete, na čo si naozaj treba dať pozor?"

Zuzana Lobotková, 23. decembra 2015 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Určité potraviny na vašom štedro prestretom stole môžu viesť k nafukovaniu, kŕčom v žalúdku a podobným problémom. V decembri si „dovolíte“ zjesť veľa sladkého, vyprážané, mastné... Proste dávate tráveniu zabrať. Prečo si radšej neušetriť ťažkosti?

Stop nafukovaniu


Je dobre známe, že cesnak a cibuľa môžu spôsobiť nadúvanie. Príčinou je látka fruktán, ktorú nájdeme v oboch plodinách a ktorá podlieha rozkladu. A to, samozrejme vedie k nafukovaniu. Opatrní by ste mali byť aj so sacharidmi, ako sú cestoviny, ryža a zemiaky, ktoré sú podávané chladené alebo ohriate. Chladenie a ohrievanie vyústi v rezistentný škrob. Ten prechádza nestrávený do čriev a spôsobuje plynatosť. Chlieb, bagety, pizza a croissanty môžu taktiež vyvolať pocit nafúknutia.
Foto: TASR/AP

Aj keď poskytujú veľa zdravotných benefitov, jablká, hrušky a mango obsahujú najmä veľa fruktózy v porovnaní s glukózou. To môže spôsobiť nadúvanie a ďalšie zažívacie problémy, a to hlavne u niektorých ľudí s citlivým tráviacim systémom. Keď už sme pri tom sladkom, agáve môže byť prírodné, ale má tiež vysoký obsah fruktózy. Iné alternatívy sladidlá obsahujú xylitol, manitol a sorbitol, čo môže narušiť vaše črevá.

Je to o systéme


Ideálne je viesť si denník o všetkom, čo zjete. Tak sa vám rýchlo podarí odhaliť príčiny nadúvania. Okrem toho by ste mali počúvnuť starú ale dobrú radu – jedzte malé porcie jedla, zato pravidelne. Pomôžu vám však aj ďalšie malé tipy, zvýšiť príjem horčíka napríklad pomocou banánov, para orechov a mandlí, strukovín a zeleniny. Príliš veľa soli spôsobí, že vaše telo bude v sebe držať prebytočnú tekutinu. Obmedziť by ste mali pizzu, omáčky, korenie, slaninu, syry, šunku, ančovičky a nakladané uhorky.
Ilustračné foto Foto: TASR

Zbaviť by ste sa mali aj žuvačky. Ide o ďalší spôsob, ako do tela dostávate nadbytočný vzduch. Keď už to spomíname, mali by ste sa vyhnúť aj bublinkovým nápojom, alkoholickým aj nealkoholický. Pomôže vám a začať deň s probiotickým jogurtom alebo probiotickými doplnkami stravy. Tieto dobré baktérie môžu zmierniť nadúvanie.

Hoci je pitný režim dôležitý, neodporúča sa jesť a piť v rovnakom čase. Ide teda o prehĺtanie jedla aj tekutiny. Tekutiny budú prechádzať priamo do čreva, čo môže brániť tráveniu. Určite ste už počuli, že každé sústo treba požuť aspoň 27 či 30-krát. Trávenie začína v ústach a vy môžete znížiť svoju šancu na nadúvanie jednoducho - žuť jedlo dôkladnejšie. Po jedle si dajte bylinkový čaj, ideálne zázvorový alebo mätový. Pomôže to tráveniu a nadúvanie vás nebude trápiť.

A ďalšie pravidlá? Nehovorte s plnými ústami. Nielen, že je neslušné, ale tiež to spôsobí, že budete prehĺtať viac vzduchu. Pohyb je váš priateľ. Gravitácia popri chôdzi zapracuje na tom, aby ste z tela dostali vzduch. Aj pozícia embrya vám pomôže. Kompresia črevného traktu vytlačí plyny cez tráviaci systém. Kľaknite si na všetky štyri, potom posuňte boky dozadu a dole, kým nesedíte na nohách, trup v predklone, prsty rúk opreté o zem. Spôsobov je mnoho, stačí si len vybrať a užívať si sviatky bez nadúvania.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Pripravte sa na nachladnutie a chrípkovú sezónu
Čo spôsobí praskanie kĺbov?
Konkurencia červenému vínu: Tento nápoj má na srdce rovnaké účinky
Päť dôvodov, prečo niektoré ženy prejdú menopauzou predčasne

Komentáre