Zdravie

Sedem tipov ako si zachovať duševné zdravie

"Rovnako dôležité, ako udržiavať sa v dobrej fyzickej kondícii je dbať aj o svoje duševné zdravie."

Zuzana Onufer, 18. februára 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Máte pocit, že sa na vás všetko valí a vy to už psychicky nezvládate? Poradíme, ako sa dostať do pohody.
Rovnako dôležité, ako udržiavať sa v dobrej fyzickej kondícii je dbať aj o svoje duševné zdravie. Zvlášť v dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí trpí depresiami, rôznymi stavmi úzkosti či paranoje. Byť duševne zdravý znamená mať radosť zo života a schopnosť zvládať každodenné problémy. Zachovať si mentálne zdravie vám pomôže sedem jednoduchých krokov.

1.Udržujte dobré vzťahy


Ilustračné foto. Foto: Marika Tonbogirl Majorová
Budovanie si a udržiavanie dobrých vzťahov s ľuďmi vo vašom okolí obohacuje váš život. Kvalita našich osobných vzťahov má veľký vplyv na naše zdravie. Vložte preto svoju energiu do budovania pevných vzťahov.

2.Urobte si čas pre seba


Milenci Mikuláša Galandu Foto: White&Weiss

Začnite sa viac venovať svojim koníčkom a aktivitám, ktoré vás bavia. Namiesto pozerania televízora, dajte priestor vašej fantázii a kreativite. Nakreslite obraz, ušite prikrývku alebo si choďte s partiou kamarátov zahrať bowling.

3.Socializujte sa


Športom sa môžete zbaviť únavy. Foto: TASR - František Iván

Pridajte sa do skupiny ľudí, ktorí majú rovnaké záujmy. Byť súčasťou spoločenstva poskytuje pocit spolupatričnosti a prispieva k dobrému duševnému zdraviu. Staňte sa členom športového klubu, tanečnej triedy alebo divadelného krúžku a uvidíte ako sa váš život obohatí o nové zážitky.

4.Dobrovoľníctvo


Ilustračné foto. Foto: TASR

Nájdite si čas na pomoc iným. Práca v komunitnej záhrade, pomoc priateľovi v núdzi alebo rozdávanie jedla bezdomovcom. Existuje mnoho skvelých spôsobov, ako prispieť dobrej veci. Budete sa cítiť užitočne a budete mať dobrý pocit z toho, že ste niekomu pomohli. Snaha o zlepšenie života druhých určite zlepší aj váš život.

5.Žite zdravo


Zimná prechádzka. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fyzické a duševné zdravie sú úzko prepojené. Je jednoduchšie cítiť sa dobre, ak je vaše telo zdravé. Nemusíte sa ničiť v posilňovni. Postačí aktívny pohyb v rámci prechádzky na čerstvom vzduchu, tanec alebo práca v záhradke. Ideálne je spojenie pohybu v rámci vašich obľúbených aktivít. V kombinácii s vyváženou stravou si takto zachováte zdravé telo aj myseľ.

6.Dávajte si výzvy


Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta
Naučte sa nové zručnosti alebo sa vyhecujte splniť si svoje túžby, ktoré ste doteraz odkladali. Schudnem, spravím si autoškolu alebo zabehnem polmaratón. Splnené ciele alebo výzvy zlepšujú vašu duševnú kondíciu, dodávajú pocit úspechu a budujú vašu sebadôveru.

7.Naučte sa relaxovať


Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Doprajte si dostatok spánku. Choďte spať v pravidelnú dobu, čím získate správne návyky na kvalitný spánok. Ak máte napriek tomu pocit, že ste v neustálom strese, ste uponáhľaní a unavení, nájdite si čas na regeneráciu mysle. Zavrite na pár minút oči, nemyslite na nič a užívajte si chvíľku ničím nerušeného relaxu.

ODPORÚČAME AJ:
Aké chute máte radi? Jazyk o vás prezradí veľa
Šálka kakaa pred spaním môže zlepšiť vašu pamäť
S dieťaťom sa rozprávajte normálne, pomôže mu to s učením
Prečo klesá počet spermií? Môže za to moderný svet
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú

Komentáre