Zdravie

Čím väčšie brucho, tým potrebujete viac slnka

"Môže sa to zdať neuveriteľné, no mnoho ľudí má nedostatok slnka. A to aj napriek tomu, aké teplé slnečné počasie zažívame. "

Zuzana Lobotková, 10. augusta 2016 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Vďaka slnku prijímame tak dôležitý vitamín D. Všetkého veľa škodí – napríklad nadmerné slnenie sa spôsobuje rakovinu kože, starnutie pokožky a ďalšie problémy. Príjem vitamínu D je napríklad ťažší mimo leta. Odporúčanie znie, že každý človek by mal aj počas zimných mesiacov (od októbra do marca) prijať desať mikrogramov vitamínu D denne. Tým sa má zabrániť ochoreniam svalov a kostí. Ale stačí to každému?

Stačí 30 minút?


Vitamín D je nevyhnutný pre silné kosti a zuby. Aj keď sa prirodzene vyskytuje v potravinách, ako sú tučné ryby a vajcia, hlavným zdrojom je UV svetlo. To „vyrába“ vitamín v koži v prítomnosti slnečného svetla. Až doteraz, len ohrozené skupiny (deti vo veku od jedného do piatich rokov, tehotné a dojčiace ženy, osoby staršie ako 65 rokov a osoby s tmavšou kožou) mali odporúčané prijímať vitamín D denne.

Vystavenie pokožky slnečnému žiareniu je najlepší spôsob, ako zvýšiť hladinu vitamínu D v tele, a je oveľa účinnejší ako staviť na vitamínové pilulky. Napríklad trvá len 30 minút na slnku v letných mesiacoch, aby ste prijali 250 mcg vitamínu D. Bežná pilulka obsahuje iba 25mcg (na štítku môže byť uvedené ako 1000 IU).

Používanie opaľovacieho krému s ochranným faktorom 10 a vyššie môže blokovať preniknutie UV žiarenia do kože. A vôbec nemusíte byť vonku počas toho najostrejšieho slnka (medzi 11:00 a 15:00) – účinné sú slnečné lúče zrána aj popoludní. Pokiaľ ide o to, koľko pleti je treba vystaviť slnku každý deň, pravidlom je okolo 10 percent (čo je tvár, krk, chrbát rúk a paží) po dobu 15-20 minút v lete. To by malo stačiť na uloženie optimálnych zásob vitamínu D. V skutočnosti, koža vstrebáva vitamín D len po dobu prvých 30 minút dennej expozície. Vstrebávanie sa má potom zastaviť, pretože telo rozpozná naplnenie dávky.

Existujú presvedčivé dôkazy o tom, že je nemožné, aby dostatočné zásoby vitamínu D vydržali celú zimu. Výskumy ukazujú, že telo môže uložiť vitamín D v pečeni po určitú dobu, ale vitamín D vydrží len päť až šesť týždňov. Potom už nie je schopný hrať aktívnu úlohu v tele. Zimné slnko má v našich zemepisných šírkach zlú vlnovú dĺžku, takže nepreniknú do pokožky. Jednoduchý spôsob, ako zistiť, či sú lúče dostatočne silné, je pozrieť sa na svoj tieň. Ak je váš tieň na poludnie kratší ako vaša výška, UVB svetlo bude schopný vyvolať tvorbu vitamínu D v koži.

Ďalší dôvod schudnúť


Ľudia s tmavšou pleťou sú prirodzene chránení pred silným slnečným svetlom, pretože majú veľké množstvo pigmentu melanínu v pokožke. Ale preto potrebujú najmenej tri až päťkrát dlhší pobyt na slnku, aby prijali rovnaké množstvo vitamínu D ako ľudia so svetlou pleťou. Paradoxom je, že ľudia, ktorí sa pravidelne slnia by mohli mať v skutočnosti nedostatok vitamínu D, pretože ich opálenie zablokuje UV žiarenie.

Vedci zistili, že nadváha je spojená s nedostatkom vitamínu D. Tento vitamín môže byť „v pasci“ v tukovom tkanive tak, že je menej k dispozícii na cirkuláciu v krvi. Starší ľudia sú tiež viac ohrození nedostatkom vitamínu D, pretože sa stávajú menej efektívnymi pri vytváraní vitamínu D v koži a môžu tiež stráviť viac času vo vnútri. Niektoré lieky tiež znižujú absorpciu, napríklad kortikosteroidy, ktoré sa používajú na tlmenie zápalov, vrátane osteoartritídy. Ľudia, ktorí užívajú statíny na vysoký cholesterol, môžu byť tiež ohrození.

Vitamín D je dôležitý nielen pre udržanie silných kostí a normálneho rastu u detí, je dôležitý aj pre funkciu svalov a zdravý imunitný systém. Taktiež pomáha telu využiť vápnik a fosfor zo stravy a reguluje proces, pri ktorom sa bunky zmenia z jedného typu do druhého, a tým pomáha predchádzať rakovine. Bráni telo aj pred cukrovkou, srdcovými ochoreniami a niektorými druhmi rakoviny.

Priveľa vitamínu?


Symptómy nedostatku vitamínu D môžu zahŕňať silné bolesti kostí, letargiu a únavu. U starších ľudí môže viesť k osteoporóze. Jednoduchý krvný test môže určiť, či máte nízku hladinu vitamínu. Vitamín D môžete užívať ako samostatný doplnok alebo multivitamín. Multivitamíny však môžu obsahovať iba päť mikrogramov vitamínu D a odporúčanie znie desať za deň.

Hoci hladiny vitamínu D sa v doplnkoch líšia, len zriedka prekročia 25 mikrogramov. Takzvaný „znesiteľný horný limit“ je 100 mikrogramov za deň, nad čím sa riziko poškodenia začína zvyšovať. Problém je v tom, že vitamín D je rozpustný v tukoch, takže je pre vaše telo ťažké zbaviť sa ho (na rozdiel od vo vode rozpustného vitamínu C, ktorý môže byť jednoducho prepláchnutý obličkami). S veľkým množstvom vitamínu D vaša pečeň produkuje príliš veľa chemickej látky, ktorá spôsobuje vysokú hladinu vápnika v krvi, čo vedie k sérii príznakov od nevoľnosti až po svalovú slabosť, zmätenosť a vyčerpanie.

Niektoré potraviny obsahujú vitamín D, ale často by ste museli jesť extrémne množstvá, aby ste prijali odporúčané denné množstvo (10 mcg). Je to napríklad:

7 vajec
2 plechovky (277g) tuniaka
2 plechovky (215g) sardiniek
1 sleďový zavináč
1 filé (125 g) údenej makrely
1,1 kg maslo
3,3 kg syru čedar
38g húb, ktoré boli vystavené slnečnému žiareniu
1,3 litra sójového mlieka
1,1 kg bravčovej klobásy
1,4 kg pečeného jahňacieho stehna
1,25 kg mletého hovädzieho mäsa


Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Problémy s chrbticou majú už deti, pomôcť môže tanec
Aj jeden pohár vína denne zvyšuje riziko rakoviny
Môžu tehotné šoférovať a cestovať lietadlom?
Riziko azbestu v starších budovách by sa nemalo podceňovať
Dojčenie pomáha vytvárať puto medzi matkou a dieťaťom

Komentáre