Zdravie

Počiatočné príznaky chronickej obštrukčnej choroby pľúc sú nenápadné

"Najväčší nábeh na ochorenie majú fajčiari. Čím viac pacient fajčí, tým je u neho vyššie riziko prepuknutia ochorenia. "

Webmagazin.sk/TASR, 17. mája 2015 7:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník
Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) má v počiatočných štádiách nenápadný priebeh, pacienti si ju často zamieňajú s prechladnutím či zápalom priedušiek. K odborníkovi tak mnohí prídu neskoro, keď je už choroba v pokročilom štádiu.

"Priemerná dĺžka života pacientov je len šesť a pol roka, a to najmä preto, lebo prichádzajú k lekárovi často vo vyšších štádiách ochorenia," uviedla Marta Hájková, hlavná odborníčka pre pneumológiu na Slovensku a členka Rady Nadačného fondu pre zdravé pľúca.

Pacientov trpiacich CHOCHP trápi raňajší kašeľ, produkcia hlienov, rýchla únava pri chôdzi či sťažený výdych. V pokročilých štádiách sa dýchavičnosť objavuje aj v úplnom pokoji, dokonca môže byť prítomná neustále. "Viacerí sú presvedčení, že zadýchavanie sa pri bežných činnostiach súvisí s ich vekom. Aj 70-ročný človek by mal vyjsť na prvé poschodie bez toho, aby sa mu ťažšie dýchalo," podotkla pneumologička Helena Leščinová, tiež členka Nadačného fondu.

Fajčiari sú najrizikovejší


Najväčší nábeh na ochorenie majú fajčiari. Čím viac pacient fajčí, tým je u neho vyššie riziko prepuknutia ochorenia. CHOCHP síce nie je možné úplne vyliečiť, liečba však dokáže zmierniť alebo odstrániť príznaky ochorenia, znížiť frekvenciu a závažnosť vzplanutí choroby, zlepšiť celkový zdravotný stav a zvýšiť toleranciu fyzickej záťaže, čím zároveň zvyšuje kvalitu života pacienta.

CHOCHP patrí podľa odborníkov medzi závažné respiračné ochorenie. Vplyvom tohto ochorenia dochádza k zúženiu dýchacích ciest, čím sa v nich zároveň znižuje prietok vzduchu a pacient pociťuje problémy s dýchaním. Aj napriek možnostiam liečby sa poškodenie pľúc, ktoré choroba spôsobila, už nikdy nedá celkom vyliečiť.

Týmto ochorením trpelo v roku 2013 viac ako 85.000 Slovákov, v porovnaní s rokom 2000 došlo k nárastu takmer o 33.000 pacientov. Vyplýva to štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Choroba je z hľadiska úmrtnosti rovnako závažná ako onkologické ochorenia, pripomenuli slovenskí pneumológovia počas minuloročného Svetového dňa CHOCHP.

ODPORÚČAME AJ:
Dojčíte ešte svoje dieťa? Zistili sme, do kedy je to potrebné
Schudnite so silou vôle... A s pár trikmi
Deň slnka: Doprajte svojmu telu dostatočnú ochranu
Oslie mlieko: Vypili by ste ho, ak je to elixír života?
Liečivé rastliny rastúce na jar prispievajú k detoxikácii organizmu

Komentáre