Zdravie

Začalo sa chrípkové obdobie. Dôležitá je prevencia

"V školách i domácnostiach je potrebné venovať vyššiu pozornosť nielen hygiene prostredia, ale hlavne osobnej hygiene. "

TASR, 11. októbra 2016 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník
Síce len zhruba jednopercentný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ale až o štvrtinu vyšší výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s uplynulým týždňom, signalizuje v Banskobystrickom kraji zrejme už skutočný začiatok chrípkovej sezóny.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je chorobnosť na ARO takmer na rovnakej úrovni, no počet chorých na CHPO je vyšší až 2,5-násobne. V absolútnych číslach to znamená, že v Banskobystrickom kraji je v súčasnosti chorých 4573 ľudí, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť viac ako 1450 na 100.000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich chorobnosť v tomto týždni. Z tohto počtu chorých na respiračné ochorenia leží s diagnózou chrípka 495 ľudí, čo je chorobnosť 158 na 100.000 osôb, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zahlásili ošetrujúci lekári. Epidemiológovia banskobystrického RÚVZ, ktorý zbiera údaje za celý Banskobystrický kraj, analyzovali situáciu o chorobnosti na základe hlásení 51 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých. Na pôvode ochorení sa zatiaľ podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v analyzovanom týždni v okresoch Lučenec (725), Banská Bystrica (524), Veľký Krtíš (510), ale aj Žarnovica, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, je najvyšší počet pacientov opäť v okresoch Lučenec, Revúca, Banská Bystrica či Rimavská Sobota a Poltár. Chorí sú predovšetkým žiaci základných škôl a najmenšie deti.

V súvislosti s vývojom chorobnosti, ktorá naznačuje už skutočný začiatok chrípkovej sezóny, odborníci opätovne upozorňujú, že je potrebné vo zvýšenej miere venovať sa preventívnym opatreniam. V školách i domácnostiach je potrebné venovať vyššiu pozornosť nielen hygiene prostredia, ale hlavne osobnej hygiene. Ako zdôrazňujú hlavne v týchto dňoch epidemiológovia, najúčinnejšie je však očkovanie. Najvhodnejším časom je október a november, občania sa však môžu dať očkovať aj v ďalších zimných mesiacoch, dokonca aj v čase zvýšenej aktivity chrípky. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie proti chrípke predovšetkým pre tehotné ženy, deti vo veku od šesť mesiacov do päť rokov, osoby staršie ako 65 rokov, ľudí s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými a imunitnými poruchami a zdravotníckym pracovníkom.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Naozaj musí ísť váš zub múdrosti von?
Vši zničí dezinfekčný šampón, treba vyprať i posteľnú bielizeň
PRIESKUM: Slovákov trápi únava, vyše polovica má vyčerpaný organizmus
Existuje šiesty zmysel? Zistili sme, ako to je

Komentáre