Zdravie

Vši zničí dezinfekčný šampón, treba vyprať i posteľnú bielizeň

"Výskyt týchto parazitov v kolektíve možno eliminovať použitím dezinfekčných vlasových prípravkov na to určených - šampónov, sprejov či kondicionérov. "

TASR, 9. októbra 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Riziko prenosu vší je počas jesene a zimy vyššie. Najmä v detských kolektívoch preto netreba prehliadať možné príznaky výskytu týchto parazitov, upozorňujú odborníci.

"Dieťa sa vtedy často škriabe, vo vlasoch mu možno vidieť i hnidy či samotné vši," povedal hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Idú i na čisté deti dodržiavajúce osobnú hygienu a prenášajú sa kontaktom.

Výskyt týchto parazitov v kolektíve možno eliminovať použitím dezinfekčných vlasových prípravkov na to určených - šampónov, sprejov či kondicionérov. Zavšivavené osoby to však musia podľa Mikasa urobiť v rovnakom období, len vtedy sa môže zamedziť ďalšiemu prenosu.

Nutné je urobiť i iné opatrenia. Napríklad vyprať pri vysokých teplotách osobnú a posteľnú bielizeň a tiež ju dôkladne vysušiť a vyžehliť. Čiapky, šatky, šály a iný odev treba vyprať minimálne v dvoch cykloch pri odporúčaných teplotách, dôkladne vysušiť na slnku či postriekať prípravkom na lezúci hmyz.

Matrace, žinenky používané v škole možno postriekať prípravkom na lezúci hmyz. Treba ich tiež vyvetrať a minimálne tri až štyri dni nepoužívať. Predmety prichádzajúce do priameho styku s vlasmi ako hrebene a kefy, odporúčajú hygienici ošetriť prípravkom na lezúci hmyz, či prípadne namočiť do roztoku s obsahom chlóru.

ODPORÚČAME AJ:
Existuje šiesty zmysel? Zistili sme, ako to je
Plakali ste kvôli celebritnému rozchodu? Môže to znamenať toto
Športovať môžu všetky deti, vhodná aktivita závisí od povahy
Mužov úzkosť ohrozuje inak ako ženy. Môže spôsobiť rakovinu

Komentáre