Zdravie

Existuje šiesty zmysel? Zistili sme, ako to je

"Vedci identifikovali gén, ktorý dáva ľuďom zmysel pre priestorovú orientáciu akoby z iného sveta. "

Zuzana Lobotková, 7. októbra 2016 8:00
Zdá sa, že aj americká gymnastka Simone Biles má šiesty zmysel. Foto: TASR/AP
Vedci vedeli o géne zvanom PIEZO2 už 100 rokov. A nová štúdia ukazuje, ako riadi tento „šiesty zmysel“ priestorové povedomie. Pri pohľade na gymnastky na olympiáde vám určite napadla otázka: „Ako to len robia?“ Okrem akrobatických prvkov bodujú aj vďaka vyváženiu, kontrole nad telom a rýchlym reakciám. Je tu však gén, ktorý im v tom napomáha.

Každý ho mať nemôže


Pozrime sa však na gymnastickú hviezdu Simone Biles. Tá využíva zrak a ostatné zmysly pri prevedení svojich rutín a cvikov. Ale nepochybne má v sebe ešte niečo iné, čo jej mozgu riadiť telo, aby dokázalo vykonávať takéto pohyby. Stručne povedané, gymnastky majú neuveriteľne silný „šiesty zmysel“. Gen známy ako PIEZO2 nie je vôbec nový objav. Prvýkrát bol spomenutý v lekárskych časopisoch pred mnohými rokmi. Avšak vedci si neboli vedomí, ako veľmi sa na tento gén spoliehame pri pohybe v priestore. Vedci z National Institute of Health skúmajú, ako by tento gén by mohol byť silnejší u niektorých ľudí.

Ich výskum vychádza zo štúdie dvoch nepríbuzných pacientov - jeden vo veku 9 a druhý vo veku 19 rokov, ktorí tento gén nemajú. Mutácia v génoch spôsobila, že majú pohybové problémy a ťažkosti s rovnováhou, rovnako aj s citlivosťou. Dievčatá, ktoré sa zapojili do širšej štúdie genetických mutácií, majú problémy s chôdzou, bedrami, deformitami prstov a abnormálne zakrivenými chrbticami. Obe sa však s týmito ťažkosťami vyrovnali pomerne dobre.

Kam to idete?


Vedci dali týmto dievčatám sériu testov priestorového vnímania. Zistili, že bez zraku prišli takmer o všetok zmysel pre to, čo ich telo robí. Zakrytie očí im sťažilo chôdzu a spôsobilo potácanie zo strany na stranu. Asistenti ich museli strážiť, aby nepadli. V porovnaní s nepostihnutými dobrovoľníkmi tieto pacientky zistili, že so zaviazanými očami je ťažšie spoľahlivo dosiahnuť predmet pred ich tvárach. Dokonca ani nevedeli odhadnúť, ktorým smerom im hýbu končatinami asistenti, čo kontrolné subjekty zvládli. Dievčatá tiež bojovali, aby cítili vibrácie ladičky.

Mozgové skeny jednej pacientky nevykazovali odozvu, keď jej po dlani prechádzali kovovým predmetom. V niektorých prípadoch niečo cítili, ale ich reakcie boli rôzne. Všetci kontrolní pacienti povedali, že to bol pekný pocit, keď prechádzali dlaňou proti smeru rastu chlpov na chlpatých objektoch. Jedna zo spomínaných pacientok to však označila za veľmi nepríjemné.

Skenovanie mozgu tiež ukázalo rôzne vzory aktivity nepostihnutých pacientov pri tomto teste. Avšak, obe dievčatá mali normálny nervový systém, mohli cítiť bolesť, svrbenie a teplo, aj ich funkcie mozgu bolo normálne. To naznačuje, že iba jedna malá génová mutácia diktuje tento nepolapiteľný „šiesty zmysel“. Takže gén PIEZO2 je zodpovedný za dotyky a priestorovú orientáciu. Môže tak poskytnúť kľúč k radu neurologických porúch.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Čo robiť, keď začnete krvácať? Poučte sa krok za krokom
Vzácnu Fabryho chorobu u pacientov často odhalia až v dospelosti
Deti utečencov väčšinou nechodia do školy, upozorňuje komisár OSN
Slovenskí vedci budú skúmať rastliny z Černobyľu novou metódou

Komentáre