Život

Deti utečencov väčšinou nechodia do školy, upozorňuje komisár OSN

" Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi pri tejto príležitosti povedal novinárom, že absencia základného školského vzdelania znižuje deťom utečencov ich šance na lepší život v dospelosti. "

TASR, 17. septembra 2016 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván
Vyše 60 percent z celkového množstva šiestich miliónov školopovinných detí utečencov z celého sveta nemá možnosť chodiť do školy, uviedol vo svojej septembrovej správe Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), upozorniac, že tento problém - ak zostane nepovšimnutý - môže viesť k ďalším konfliktom.

Väčšina z týchto 3,7 milióna detí, ktorým sa nedostáva základného či stredoškolského vzdelania, žije v rozvojových krajinách. Zhruba 900.000 z nich sú Sýrčania, uvádza sa v 48-stranovom dokumente UNHCR.

Správa vyšla krátko pred summitom o utečencoch a migrantoch, ktorý sa budúci týždeň v rámci Valného zhromaždenia OSN uskutoční v New Yorku, všímajú si svetové tlačové agentúry.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi pri tejto príležitosti povedal novinárom, že absencia základného školského vzdelania znižuje deťom utečencov ich šance na lepší život v dospelosti.

UNHCR sa ako jedna z pomocných organizácií OSN venuje utečencom, osobám žiadajúcim o azyl, utečencom, ktorí sa vrátili do krajiny svojho pôvodu, ľuďom bez štátnej príslušnosti, ako aj mnohým tzv. vnútorne presídlených osobám.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Vydražia šaty, v ktorých Marilyn Monroe zaspievala Kennedymu
UNICEF: Kvôli konfliktom a biede je bez domova asi 50 miliónov detí
Študenti brigádujúci v krajinách EÚ podliehajú ich právnym predpisom
Pred pätnástimi rokmi padli Dvojičky. Spájajú sa s nimi tieto udalosti

Komentáre