Zdravie

Čo robiť, keď začnete krvácať? Poučte sa krok za krokom

"Viac ako 35 percent obetí so závažným krvácaním zomrie pred tým, ako sa dostanú do nemocnice. Viete, ako takémuto úmrtiu zabrániť?"

Zuzana Lobotková, 23. septembra 2016 14:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Vedieť, ako zastaviť silné krvácanie, môže byť doslova otázkou života a smrti. To môže nastať v priebehu niekoľkých minút a viac ako 35 percent obetí umiera skôr, než sa vôbec dostanú nemocnice. Čo teda robiť tvárou v tvár autonehode, pracovnému úrazu alebo dokonca násilnému útoku?

Čo robiť?


Doktor Matthew Levy, docent urgentnej medicíny na Johns Hopkins University v Baltimore, hovorí, že je dôležité si uvedomiť, ako závažné krvácanie vyzerá. Závažné krvácanie je celkom zrejmé, keďže krv tečie rýchlo von z rany. Ďalšími príznakmi sú rastúca kaluž krvi na zemi alebo nasiaknutý odev. Treba okamžite zavolať sanitku a hľadať prípadné zmeny v správaní, ktoré by mohli naznačovať šok kvôli strate krvi.

Ak chcete spomaliť krvácanie, človek nemusí mať po ruke nutne žiadne špeciálne nástroje. Je to všetko o nájdení zdroja krvácania a jeho zastavení. Ak chcete vidieť ranu, musíte šaty odstrániť alebo stiahnuť, aby ste na telo lepšie videli. V rane môžu byť aj nečistoty, ktoré treba odstrániť. Odborníci ale varujú pred odstraňovaním veľkých objektov, čo môže skutočne mať za následok ťažšie krvácanie. Namiesto toho pevne stlačte objekt po oboch stranách.

Je životne dôležité, aby ste sa ubezpečili, že obeť má najlepšiu šancu zostať nažive. Je možné, aby človek vykrvácal celý svoj objem krvi za jedinú minútu od vážneho zranenia. V ideálnom prípade by ste mali mať na rukách počas poskytovania prvej pomoci rukavice, no nie sú vždy k dispozícii. Môžete použiť aj čistý kus látky, aby ste zabránili možnej infekcii.

Zatlačte!


Krvácanie často môže byť spomalené zdvihnutím poraneného miesta na úroveň srdca. Pre tých, ktorí krvácajú z nohy, je nevyhnutné, aby ležali a mali dané miesto zdvihnuté – teda, ak noha nie je zlomená. Tento proces pomáha zabrániť prudkému vytekaniu krvi. Taktiež to môže pomôcť znížiť bolesť, opuch a zápal. Zakrytie zranených, aby si udržali teplo vo vnútri svojho tela, pomáhajú predchádzať upadnutiu do šoku.

Silný tlak je potrebný pri snahe zamedziť úniku. Je to ako presakujúca hadica: únik sa zastaví v prípade, že tlak, ktorým pôsobíme je väčší ako tlak, ktorý z neho vychádza. Okrem toho je potrebné vedieť obviazať ranu. Umiestnenie gázy do rany pomáha uplatniť ďalší tlak a napomáha zrážaniu krvi. Ak krvácanie presiakne, pridajte viac materiálu.

Použitie škrtidla je v poriadku v určitých situáciách, ak zatlačenie na ranu nefunguje, alebo je potrebné obeť presunúť. Neodporúča sa ho však uplatňovať inde, ako na rukách alebo nohách. Nutnosť improvizovať vás môže prinútiť použiť aj opasok alebo iné dostupné predmety. Tie by však mali byť širšie, keďže tenké škrtidlo môže spôsobiť poškodenie.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Zdravá desiata obsahuje celozrnné pečivo, syry či ovocie
Trápi vás pocit únavy a zábudlivosť? Na vine môže byť vitamín B
Čo zabaliť deťom na desiatu? Aj sladkosti môžu byť dobré
Viete, čo je epidémia úzkosti? Takéto môže mať následky

Komentáre