Zdravie

Zdravá desiata obsahuje celozrnné pečivo, syry či ovocie

"Deťom netreba úplne zakazovať sladkosti, potrebujú rýchle cukry. Dovolené je sladké pečivo, sušienky, sušené ovocie či cereálne a sladké tyčinky. "

TASR, 20. septembra 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Desiata je dôležitou časťou školáckeho jedálnička. Mala by byť preto zdravá a tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie, poukazuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Školáci by ju mali zjesť asi tri hodiny od raňajok. "Jej denná porcia by nemala byť väčšia ako 50 gramov. Príjem jedla v pravidelných dávkach napomáha dobrému rastu, udržaniu imunity a posilňuje zdravie," povedala Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

Kvalitná desiata podľa nej pozostáva z celozrnného pečiva, nátierky alebo syra, porcie zeleniny či ovocia a nesladeného nápoja. V takejto dávke sú podľa Hamade zastúpené bielkoviny, tuky i cukry. Pre dieťa je dôležitý i vápnik, rodičia by im preto do jedálnička mali zaradiť mlieko a výrobky z neho, radí odborníčka.

Deťom netreba úplne zakazovať sladkosti, potrebujú rýchle cukry. Dovolené je sladké pečivo, sušienky, sušené ovocie či cereálne a sladké tyčinky. Tučným múčnikom a cukrovinkám sa treba vyvarovať. Nevhodné pre školákov sú podľa ÚVZ SR i sladené nápoje. "Dobrou voľbou je domáci ovocný či bylinkový čaj, citronáda alebo domáci sirup," vysvetlila Hamade. Dieťa by podľa nej malo prijať aspoň jeden liter tekutín denne.

Desiata by mala prinášať nové chute a byť pripravená zo surovín, ktoré je dieťa ochotné zjesť. "Spoliehať sa na nápojové a potravinové automaty je síce najľahšie, no pre dieťa je do najhorším možným riešením," dodala Hamade.

ODPORÚČAME AJ:
Trápi vás pocit únavy a zábudlivosť? Na vine môže byť vitamín B
Čo zabaliť deťom na desiatu? Aj sladkosti môžu byť dobré
Viete, čo je epidémia úzkosti? Takéto môže mať následky

Komentáre