Zdravie

Viete, čo je epidémia úzkosti? Takéto môže mať následky

"Priveľa premýšľate? Môže to byť na škodu. Úzkostlivé obavy totiž vedú k mnohým zdravotným problémom."

Zuzana Lobotková, 9. septembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Neplodnosť, vypadávanie vlasov, problémy s pleťou, depresie, nespavosť a iné problémy. To prináša úzkosť. Postihuje najmä ženy, ktoré majú tendenciu viac sa trápiť a uvažovať nad udalosťami a rozhovormi. Muži sa starajú skôr o veci, s ktorými vedia niečo urobiť. Skúste aj vy oslobodiť svoje zdravie od tejto epidémie.


Znova a znova


V noci, keď ležíte v posteli, myslíte na udalosti uplynulého dňa? Možno sa prehadzujete a v hlave máte hnev, že niekto iný bude povýšený alebo sa vydá. Mnoho žien nedokáže zastaviť nadmerné premýšľanie, teda úvahy po rôznych udalostiach a ich detaily, pričom si ich často prehrávajú v mysli znova a znova.

Takéto správanie je škodlivé. Myslíte si, že nie ste dokonalý, krásny aj úspešný aj imúnny voči starostiam. Nezáleží na tom, koľko ocenení dostanete, stále sa obávate zlyhania. Nedokážete stlačiť spúšťač obáv a veziete sa na kolotoči úzkosti.

Psychologička Susan Nolen-Hoeksemová z Yale University tvrdí, že 73 percent dospelých žien vo veku nad 25 rokov príliš veľa času trávi rozoberaním vecí v mysli. Hovoriť o problémoch s nekritickými a podporujúcimi ľuďmi môže priniesť dobrý pocit a pomoc. Ale netreba sa stále len točiť okolo problémov. Odborníci takýchto ľudí prirovnávajú k prežúvaniu kráv, ktorú žujú, žujú, žujú, aj keď už nemajú čo.

Rovnako aj ľudia sa vŕtajú v problémoch, ktoré už ani nie sú reálne. Vydesilo vás niečo pred piatimi rokmi a bojíte sa, že sa to zopakuje? Radšej žite v prítomnosti. Namiesto života tu a teraz sme posadnutí tým, čo sa stalo v minulosti, alebo tým, čo sa môže stať v budúcnosti. Ženy veľa myslia na znepokojivé veci, ktoré by sa mohli stať, ale s veľkou pravdepodobnosťou sa nikdy nestanú.

Kde sa vzali tieto rozdiely?


Pocity úzkosti môžu byť zakorenené v evolúcii. Takáto kvalita ženskej psychiky umožňuje byť súcitné a snažiť sa porozumieť, ale tiež upcháva schopnosť striasť drobné starosti. Ale majú ženy viac starostí ako muži? Odborníci sa zhodnú v tom, že ženy sa proste viac obávajú. Výskyt depresií je 1,5-krát vyšší u žien než u mužov.

K problémom sa stavajú inak ako muži. Doktorka Helen Nightingaleová tvrdí, že z jej skúsenosti ako klinickej psychologičky ženy častejšie trávia čas neproduktívnym alebo iracionálnym znepokojovaním sa, čím nič nedosiahnu. Muži majú tendenciu sa starať o veci, pre ktoré môžu niečo urobiť. Dámske obavy sú viac zamerané na zdravie a blaho rodiny. Ženy sú vychovávateľkami, takže to je pochopiteľné. Muži, na druhej strane, vidia seba ako poskytovateľov, ktorí sa musia uistiť, že potreby rodiny sú zabezpečené a hypotéka splácaná.

Až do ôsmich týždňov po počatí všetky mozgy plodov vyzerajú rovnako. V tomto okamihu sa však v semenníkoch u mužov spúšťa tvorba testosterónu, ktorý zaplaví mozog. To mení mužskej myslenie a predstavuje jedinečné mužské vlastnosti. Napríklad vieme, že obe pohlavia využívajú rôzne strany mozgu na spracovanie a ukladanie dlhodobých spomienok.

Vedci zistili, že amygdala, zhluk neurónov nájdených na oboch stranách mozgu a zapojených u oboch pohlaví do emócií a vnímania, spúšťa až kontrastné mozgové funkcie u mužov a žien. U mužov amygdala vysiela signály do mozgu, kde sú zrakové vnemy a oblasť, ktorá koordinuje motorické činnosti. U žien komunikuje s oblasťami mozgu, ktoré sú potrebné na reguláciu ženských hormónov, tepovej frekvencie, krvného tlaku, trávenia a dýchania.

Tieto výsledky sú nepresvedčivé, ale jedna hypotéza je, že by mohli byť vysvetlením, prečo emócie majú tendenciu spraviť z mužov ľudí činu, zatiaľ čo ženy dohnať k úzkosti. Každá obava začína s „čo keby?“, pretože si pamätajú negatívne veci z minulosti. Zaujímavá je aj štúdia zameraná na deti vo veku tri až šesť rokov a dospelých oboch pohlaví. Zistenie je, že ženy všetkých vekových kategórií sa častejšie domnievajú, že minulé negatívne skúsenosti presne predpovedajú budúcnosť. Muži z rovnice otázku „čo keby?“ a negatívne skúsenosti vynechávajú.

Čo sa stane, keď si robíte pričasto starosti?


Obavy sú hlavným faktorom pri haváriách a depresii. Zasahujú aj do vášho spánku, čo tiež spôsobuje zhoršenie psychického stavu. Nespavosť sa stáva epidémiu a niektoré odhady teraz naznačujú, že až 40 percent dospelých trpí nespavosťou, a je dokonca častejšia u žien. Ovplyvnené je aj fyzické zdravie. Telo uvoľňuje hormón adrenalín, ktorý môže byť prevedený do cholesterolu v tele, čo vedie k zvýšenému riziku ochorenia srdca. Dôsledkom môže byť aj neplodnosť žien.

Došlo tiež k rýchlemu nárastu počtu žien, ktoré trpia akné aj v dospelosti, a teraz sa odhaduje, že je to až 50 percent žien, ktoré boli ovplyvnené týmto stavom. Kortizón, hormón produkovaný v čase úzkosti, je spúšťač akné. Stresové hormóny sú tiež zodpovedné za ďalší nepríjemný vedľajší účinok - vypadávanie vlasov u žien. Prostredníctvom série chemických reakcií v tele, adrenalín sa zmení na cholesterol, ktorý potom môže byť transformovaný na testosterón, a konečne na dihydrotestosterón, ktorý stojí za vypadávaním vlasov.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Slovenskí vedci hľadajú vakcínu proti kliešťom
Prezuvky do školy treba mať vzdušné, ťažká taška môže uškodiť
Nesprávne použitá klimatizácia môže spôsobiť viacero ochorení
Môže akupunktúra odvrátiť demenciu?

Komentáre