Zdravie

Naozaj musí ísť váš zub múdrosti von?

"Trhanie zubov múdrosti je v niektorých krajinách bežné preventívne opatrenie. Je to však nutné?"

Zuzana Lobotková, 10. októbra 2016 8:00
Zuby múdrosti nemusia byť problém. Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Hoci je odstránenie zubov múdrosti veľmi časté, neexistujú žiadne štúdie, ktoré by ukazovali na prínos, keď nie sú príčinou bolesti alebo iných problémov.

Problémy s múdrosťou


Tretie stoličky, alebo takzvané zuby múdrosti, sa spravidla objavujú úplne alebo čiastočne vo veku medzi 17 a 26 rokov. Prichádzajú do obmedzeného priestoru a často sú vklinené pri druhých stoličkách. To môže spôsobiť opuch, poškodenie koreňov, vznik kazov alebo ochorenie ďasien. A v týchto prípadoch sa odborníci zhodujú, že zuby múdrosti by mali byť odstránené.

Ale ak nie sú k dispozícii žiadne príznaky, nie je jasné, či prínosy prevažujú nad rizikami chirurgického zákroku. „Vzhľadom k tomu, že sú zuby múdrosti odstraňované vo veľkom meradle po celom svete, je prekvapivé, že chýba vysoko kvalitný výskum,“ povedal hlavný autor novej štúdie Hossein Ghaeminia z Radboud University Medical Center v Nijmegen, Holandsko.
Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann


Napríklad v USA je preventívne asymptomatické odstránenie zubov múdrosti bez ochorenia veľmi časté. Ale vo Veľkej Británii sa preferuje neodstraňovať zdravé zuby múdrosti. Vedci sa zamerali na štúdie, ktoré porovnávali výsledky, ako je pravdepodobnosť rôznych zubných problémov po tom, čo sú zuby múdrosti odstránené alebo zachované.

Treba či nie?


Zistili, že existujú len dve štúdie, vrátane jednej randomizovanej kontrolovanej štúdie zo zubnej nemocnice v Veľkej Británii a jednej prospektívnej štúdii v USA. Štúdia v USA, ktorá zahŕňala 416 zdravých mužov, odhalila, že muži, ktorí ešte mali zuby múdrosti, mali v dlhodobom horizonte vyššie riziko ochorenia ďasien okolo susednej stoličky v porovnaní s mužmi, ktorí mali zuby múdrosti odstránené alebo ich nemali prerezané. Britský výskum sa pozrel na 164 účastníkov, buď s odstránenými alebo ponechanými zubmi múdrosti, ale nenašiel žiadne dôkazy o výrazných rozdielov medzi skupinami v zdraví chrupu.

Štúdia neodhalila ďalšie následky, ako cysty alebo vznik nádorov, krvácanie, poškodenie nervov alebo infekcie. Najbežnejšie riziká operácie sú infekcie, zápaly a dočasné poranenia nervov, ktoré spôsobujú zhoršovanie citlivosti pier a brady. Následkom môže byť trvalé poškodenie kostí. Niekto by mohol povedať, že preventívne odstránenie by sa malo zakázať, pretože neexistujú silné dôkazy podporujúce túto prax.

Môže to ale viesť k väčšiemu počtu operácií v staršom veku, keď sa zuby múdrosti stávajú symptomatickými, a chirurgia znamená viac komplikácií pre dospelých, než pre dospievajúcich. Na druhej strane, preventívne odstránenie všetkých asymptomatických zubov múdrosti môže byť nežiaduce. V prípade, že zub zostane asymptomatický a bez známok ochorenia v priebehu celého života, pacient by mohol byť vystavený zbytočnému riziku komplikácií a nákladov. Pri absencii dôkazov ortodontistov, zubných lekárov a ústnych chirurgov sa dá len diskutovať o výhodách a nevýhodách odstránenia zubov múdrosti, ale v každom prípade individuálne.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Malí onkopacienti vedia o ochorení veľa, netreba im zatajovať pravdu
Antibiotiká strácajú silu, baktérie sú stále odolnejšie
Počas jesene sa treba o pokožku viac starať
Čo robiť, keď začnete krvácať? Poučte sa krok za krokom

Komentáre