Zdravie

Chcete žiť dlhšie? Jedzte viac syra

"Dobrá správa pre syrových maniakov. Nová štúdia ukazuje, že vyššia spotreba syra vám zrýchli metabolizmus a predĺži život. "

Zuzana Onufer, 20. mája 2015 14:00 Ak ste si doteraz mysleli, že pri chudnutí si musíte odoprieť chutné tučné syry, opak je pravdou. Štúdia dánskych vedcov z Aarhus University dokázala, že vyššie percento syrov v strave by mohlo byť kľúčom k znižovaniu obezity a k predchádzaniu kardiovaskulárnych chorôb. Vedcov inšpirovala skutočnosť, že Francúzi vedú dlhý a zdravý život, zatiaľ čo ich strava obsahuje vysoký obsah nasýtených tukov.

Čo ukrýva syr?

Foto: TASR/AP
Dánski vedci zistili, že syr má niekoľko zdravotných výhod. Pozitívne ovplyvňuje zloženie bakteriálnej flóry v čreve a pomáha zvýšiť spotrebu energie. To je výhodné najmä vtedy, ak sa snažíte schudnúť.

Tieto zistenia potvrdil aj experiment. Jednej skupine mužov dávali po dobu dvoch týždňov jesť stravu, ktorá obsahovala veľké množstvo mlieka a rôznych syrov. Druhá skupina mala naopak stravu zloženú z nemliečnych potravín, pričom počet kalórií a tuku bol rovnaký.

Výsledkom bolo, že u mužov, ktorí jedli prevažne syr zaznamenali vyššie hladiny protizápalovej kyseliny maslovej. Tá znižuje cholesterol, čím sa minimalizuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho táto zlúčenina zrýchľuje metabolizmus, udržuje nízke percento tuku v krvi a pomáha predchádzať obezite.

Vedci si nie sú istí, či spomínané zdravé látky pochádzajú priamo zo syra alebo ich tvoria črevné baktérie s prispením zložiek nájdených v syre. K tomu budú potrebné ďalšie štúdie.

Francúzsky paradox


Táto štúdia naznačuje, že syr je významným kľúčom k odhaleniu francúzskeho paradoxu. Ten spočíva v tom, že napriek tomu, že Francúzi jedia veľa tučných jedál, nevyskytujú sa u nich takmer vôbec choroby srdca. Štatisticky sa Francúzi priemerne dožívajú 82 rokov, pričom je u nich zaznamenaný nízky výskyt ischemickej choroby srdca. Ročne pritom každý Francúz skonzumuje priemerne 23,9 kg syra. Pre porovnanie Briti zjedia priemerne 11,6 kg syra, trpia dvakrát viac kardiovaskulárnymi ochoreniami a ich priemerná dĺžka života je 81 rokov.

Dlhú dobu sa vedci domnievali, že tajomstvo dlhovekosti a dobrého zdravia Francúzov je ukryté v pohári červeného vína. Dánska štúdia však naznačuje, že pravdepodobnejší je tanier plný syra.
Zdroj: telegraph.co.uk, biospace.com

ODPORÚČAME AJ:
Nezabúdate na tváre? Neznesiete kávu? Možno máte superzmysly
Počiatočné príznaky chronickej obštrukčnej choroby pľúc sú nenápadné
Popoludňajší útlm? Porazte ho čokoládou
Chcete si predĺžiť život? Prechádzajte sa aspoň dve minúty za hodinu

Komentáre