Zdravie

Červená repa aj peľ. Pomocníci mužskej plodnosti sú odhalení

"Ak sa snažíte o potomka, určite nezaškodí upraviť aj svoju stravu, aby ste zvýšili svoje šance. "

Zuzana Lobotková, 24. júna 2016 12:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Kyselina listová a losos nie sú jediné potraviny, ktoré môžu pomôcť zvýšiť plodnosť človeka. Mnoho párov na celom svete zažíva problémy s otehotnením. Okrem lekárskej pomoci sa mnohí obracajú aj na super potraviny a prirodzene sa vyskytujúce zložky pre pomoc.

Ktoré potraviny môžu byť užitočné pre pánov? Je to napríklad červená repa, maca prášok, peľ a niektoré živiny. Je však dôležité mať na pamäti, že konzumácia týchto potravín nie je zaručenou cestou k úspechu. Pre zlepšenie stavy a vyriešenie vážnejších problémov s plodnosťou je užitočné poradiť sa s lekárom.

Maca


Macu, originálne z Peru, možno nájsť v predajniach zdravej výživy napríklad v práškovej forme. Peruánci túto látku používali po tisíce rokov pre jej výhody na posilnenie imunity, plodnosti a doplnenie energie. Nesie v sebe tridsať rôznych minerálov obsahujúcich špeciálne zlúčeniny nazývané glukozinoláty, ktoré môžu zlepšiť aj mužskú a ženskú plodnosť.

Červená repa


Hoci je bežne dostupná v supermarketoch, možno ani neviete, aká je zdravá. Červená repa má vlastnosti, ktoré môžu zvýšiť mužskú plodnosť. Bohatá na kyselinu listovú, tiež známu ako B9, červená repa znižuje únavu a pomáha pri nízkom počte spermií. Obsahuje tiež dusičnany, ktoré zlepšujú prietok krvi. Odporúča sa teda pre mužov, ale aj pre ženy, ktorým pri umelom oplodnení zlepší prietok krvi do maternice.

Včelí peľ


Včelí peľ je ďalšia zložka zdravej výživy, ktorá bola spojená so zlepšením plodnosti u mužov. Okrem množstva dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré ľudia potrebujú pre zdravie, lekári predpokladajú, že sú nápomocné aj pri zlepšení sexuálnych funkcií a plodnosti. Zoženiete ich vo forme tabletiek alebo granuliek v obchodoch so zdravou výživou.

Ubichinol


Ubichinol, ľahšie absorbovateľná forma koenzýmu Q10, je silný antioxidant, ktorý je produkovaný v tele. Ako starneme, prichádza k poklesu prirodzenej hladiny tohto antioxidantu v tele. Je to okolo tridsiatky alebo aj skôr, ak ste fyzicky aktívny alebo zažívate stres. Objavila sa však štúdia, ktorá zistila, že pomáha zlepšiť kvalitu a pohyblivosť spermií. Dá sa nájsť v špenáte, ale museli by ste ho zjesť 50 šálok, aby ste dosiahli odporúčaný denný príjem. Nájdete ho aj v obchodoch so zdravou výživou ako doplnok stravy.

Selén


Len dva para orechy denne môžu zlepšiť plodnosť človeka. Selén chráni spermie pred poškodením voľnými radikálmi. Táto látka sa vyznačuje antioxidačnými vlastnosťami, ktoré môžu zlepšiť pohyblivosť spermií a bolo preukázané, že má účinnosť pri syntéze hormónov štítnej žľazy u žien.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Veľa soli aj málo soli škodí. Kde je rovnováha?
Vyvrátili sme desať mýtov o zuboch. Verili ste im aj vy?
Lysohlávky ako prísľub v boji s depresiou
Hospodárska kríza pravdepodobne zvyšuje počet úmrtí na rakovinu
Deti v bazéne? Takto ich môžete ochrániť

Komentáre