Zdravie

Aké zviera je najlepšie pre vaše zdravie?

"Ak zvažujete kúpu domáceho miláčika, okrem prichádzajúcej zodpovednosti by ste mali zvážiť aj to, čo vám ktoré zviera prinesie."

Zuzana Lobotková, 22. júla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Domáce zvieratá nie sú len naši najlepší priatelia, často sú členmi rodiny. Zatiaľ čo ich spoločnosť môže priniesť veľa radosti, sú tiež dobré pre naše zdravie, niekedy nečakanými spôsobmi. A čím je puto medzi vami silnejšie, tým výraznejšie môžu byť zdravotné benefity.

Psy


Rozmer toho, čo psy robia pre naše šťastie a dlhovekosť je celkom pozoruhodný. Štúdie odhalili, že vlastníctvo psa sa viaže na nižšie hodnoty krvného tlaku, cholesterolu a triglyceridov, plus znížené riziko srdcových ochorení. Majitelia psov s o 34 percent väčšou pravdepodobnosťou budú dodržiavať potrebné množstvo pohybu, ako ľudia, ktorí psov nemajú. Okrem toho psy zlepšujú náladu – stačí niekoľko minút maznania sa, a v tele sa vám uvoľní dopamín a serotonín. Navyše, deti, ktoré vyrastajú v domovoch so psami, majú menšiu pravdepodobnosť na rozvoj alergií.

Mačky


Mačky pravdepodobne pomáhajú uvoľniť stres rovnako, ako psy. Je tu však zatiaľ menej štúdií, ktoré by to dokázali. Mačky teda tiež znižujú krvný tlak. Portál time.com priniesol zaujímavú informáciu od vedcov z University of Minnesota. Tí tvrdia, že ľuďom, ktorí nikdy nemali mačku, hrozí riziko úmrtia na srdcový infarkt až o 40 percent častejšie, než majiteľom mačiek.

Ryby


Chcete malú dávku pokoja? Sledovanie rybičiek je ako počúvanie hudby - môže vás rozptýliť v dobrom slova zmysle. Početné štúdie ukazujú, že trávenie času v prírode zlepšuje pohodu, a akvárium vám umožní mať kúsok prírody doma neustále. Jedna štúdia navyše ukázala, že na pacientov, ktorí podstúpili stomatologický zákrok, pôsobilo dvadsaťminútové sledovanie rybičiek rovnako uvoľňujúco ako hypnóza.

Vtáky


Ľudskí spoločníci na dlhé roky. Liečivé schopnosti vtákov boli uznané len nedávno. Rovnako ako ryby, tieto malé tvory ponúkajú „prírodu na požiadanie“ a relaxačný či dokonca energizujúci dotyk divokej krásy vo vašej domácnosti. Navyše poskytujú rovnako interaktívne potešenie ako psy a mačky – môžete ich cvičiť a maznať sa s nimi.

Kone


Zoznam zdravých domácich maznáčikov by nebol úplný bez koní. Iste, ich veľkosť a sila môže pôsobiť trochu zastrašujúco, ale v tom spočíva ich liečivá sila. Preto sú používané na terapiu pri zdravotných aj psychických ťažkostiach. Práca s koňmi môže dokonca znížiť hladinu stresových hormónov u detí. Navyše jazda na koni si vyžaduje dobre vyvinuté svalstvo, a ide teda aj o pomerne náročnú formu cvičenia, pri ktorej si ponamáhate takmer každý sval.


Zdroj: time.com


ODPORÚČAME AJ:
Prejesť sa a nechať si vypumpovať žalúdok: Bude sa takto chudnúť?
Chráňte svoje srdce: S pohárom grepového džúsu v ruke to ide ľahšie
Skoncujte s únavou: Päť dôvodov, prečo vám chýba energia
Boľavé kolená? Pomôže vám hmyz
Počas horúčav treba jesť ľahko stráviteľné jedlá

Komentáre