Technológie

Nabíjačka na mobil čerpá energiu zo svetla

"Je tenká ako papier a dokáže nabiť váš mobil len s pomocou svetla. Nepotrebuje žiadnu zástrčku a ani mechanickú prácu. "

Erik Stríž, 17. augusta 2015 8:00
Nabíjačka Yolk Solar Paper Foto: Yolk
Moderné mobilné telefóny sú úžasné zariadenia, ktoré nám každý deň pomáhajú efektívnejšie pracovať, komunikovať a vôbec žiť. S narastajúcim výkonom a s čoraz kvalitnejšími displejmi však rastie aj ich energetická spotreba a zvyčajne ich pripájame k nabíjačke každý deň. Do doby, kým veľké spoločnosti nevymyslia samonabíjateľné batérie, budeme potrebovať nabíjacie káble a doky. Občas však ani tie nepomáhajú.

Aby bola nabíjačka funkčná, potrebuje elektrickú zásuvku alebo aspoň USB konektor na zapnutom počítači. Práve tento nedostatok chce riešiť tím stojaci za produktom Solar Paper. V preklade tento názov znamená solárny papier, čím chce výrobca Yolk naznačiť, že samotný solárny panel je skutočne tenký ako list papiera. Teda, ak zažmúrime oči pred niekoľkými milimetrami.

Nabíjačka Yolk Solar Paper Foto: Yolk
V každom prípade je Solar Paper produkt, ktorý ocenia všetci cestovatelia a priaznivci ekologických riešení. Nabíjačka totiž okrem samotného svetla nepotrebuje žiadny príkon, takže jej prevádzka nestojí vôbec nič. Veľkosť plochy je iba o niečo väčšia ako šesťpalcový smartfón, celkom pohodlne by sa mala vojsť do notesa alebo knihy.

Spájaním solárnych plôch sa dá dosiahnuť taký výkon, že je možné nabíjať nielen smartfón, ale tablet alebo dokonca notebook s nízkou energetickou spotrebou. Na jeden z použitých solárnych papierov sa pripojí násada s USB konektormi, prostredníctvom ktorej bude do elektronických zariadení prúdiť elektrina. A to je všetko, jednoduchšie to byť ani nemôže.

Nabíjačka Yolk Solar Paper Foto: Yolk
Kompletné nabitie telefónu Apple iPhone 6 zaberie dve a pol hodiny. To nie je vôbec zlé, vlastne je to porovnateľné s bežným nabíjaním z elektrickej zástrčky.

Solárna nabíjačka Solar Paper je popri tom veľmi odolná, vodotesná a, pochopiteľne, nevadí jej ani mimoriadne vysoká teplota. Poškodenie v dôsledku prehriatia teda nehrozí, treba si dať pozor iba na telefón. Ten by nemal byť položený na priamom slnečnom svetle. Skvelým detailom je umiestnenie permanentných magnetov priamo na tenké plôšky, aby sa dali zachytiť napríklad na kovový plot.

Zdroj: youtube.com

Skupina nadšencov, ktorá si hovorí Yolk, zaznamenala so svojím produktom na internete veľký úspech. Prostredníctvom crowdfundingu chceli vyzbierať aspoň 50-tisíc amerických dolárov na spustenie sériovej výroby, avšak už v priebehu prvých dní sa na ich Kickstarter účte vyzbieralo vyše 700-tisíc dolárov. Kampaň teda bola efektívna na 1400 percent, takže očakávame skoré uvedenie nabíjačky Solar Paper do predaja. Cena základného setu by mala byť rozumných 79 amerických dolárov.


Zdroj: Kickstarter



ODPORÚČAME AJ:
Tento odolný mobil nevie takmer nič, aj tak bude úspešný
Spoluzakladateľ Apple Steve Jobs by mal dnes 60 rokov
Tablet od výrobcu terénnych áut stojí takmer tisíc eur
Nové mobily s Windowsom pripojíte aj na veľký monitor
Revolúcia v dizajne smartfónov prišla práve teraz

Komentáre