Technológie

Tento odolný mobil nevie takmer nič, aj tak bude úspešný

"Mobilný telefón B30 je mimoriadne odolný, má klávesnicu, malý displej a ťažké telo. Napriek tomu je už dnes isté, že si nájde vo svete uplatnenie. "

Erik Stríž, 24. marca 2015 12:00
Lacný odolný telefón CAT B30 Foto: CAT
Firma Caterpillar, známa aj pod skratkou CAT, sa zaoberá predovšetkým vývojom a predajom strojov a motorov. Vo svete ju však ľudia poznajú aj ako poskytovateľa rôznorodých služieb a dokonca aj ako výrobcu mobilných telefónov.

Mobily značky CAT sú vždy odolné, pretože nachádzajú uplatnenie v náročných podmienkach, napríklad na stavbách alebo v drsnej prírode. Najnovším modelom tejto značky je B30, od moderného smartfónu má však pomerne ďaleko.

Celkom iný svet


Keď si kupujeme nový mobil, máme na neho niekoľko nákladných nárokov. Mal by mať dobrý displej, pekný vzhľad, dostatočný výkon pre spustenie bežných aplikácií a fotoaparát, ktorý môžeme použiť aj na dovolenke.

Existujú však ľudia (a nie je ich vôbec málo), ktorí očakávajú vysokú odolnosť, vodotesnosť, kvalitné hlasové a textové služby, dlhú výdrž na jedno nabitie a nízku obstarávaciu cenu. Elektrotechnici, stavebníci, architekti v teréne, robotníci a vôbec všetci, ktorí pracujú v náročnom prostredí, sú cieľom pre CAT B30.

Takisto sa môže zapáčiť fanúšikom retro-telefónov, ktorí sú zúfalí zo všetkého toho “smart” okolo nás. Zaujímavosťou je, že minulý rok sa vo svete predalo až 650 miliónov odolných mobilných telefónov, takže ide o pomerne lukratívny priestor pre umiestnenie vlastného produktu.

Základný fotoaparát, LED svietidlo a hlasný reproduktor Foto: CAT

Žiadny Facebook a Instagram, len telefonáty a esemesky


CAT B30 nie je dizajnový telefón, je totiž hrubý, ťažký a výrazne oplastovaný. Jeho malý displej zamerá menej priestoru ako klávesnica pod ním, má uhlopriečku iba dva palce a farebný obraz s rozlíšením CIF. Formát CIF znamená maticu 352×288 pixelov, čo pred desiatimi rokmi bolo úžasné rozlíšenie, ale dnes by nepokrylo ani nároky väčšinového používateľa. Ten pritom zvyčajne nie je veľmi náročný.

Hrubý obal telefónu má hneď niekoľko výhod. V prvom rade dokáže ochrániť telefón pre nepriaznivými poveternostnými vplyvmi a dokonca aj pri páde do vody. Keď sa vykúpe vo vode alebo inej neagresívnej tekutine, bude ho možné používať aj naďalej.

Rozumie si s vodou i betónom


Pre väčšinu pracovníkov bude dôležitá informácia, že si telefón poradí aj s pádmi z výšky takmer dvoch metrov. Výrobca uvádza, že telefón je celkom odolný pred poškodením v dôsledku pádu z výšky 1,8 metra priamo na betón. Vtedy sa mu nerozbije displej a ani sa nerozletí na márne kúsky.

Telefón CAT B30 nie je vybavený žiadnym populárnym operačným systémom a preto ho nie je možné označiť ako inteligentný, teda “smart”. Napriek tomu je vybavený fotoaparátom s rozlíšením dva megapixely, LED bleskom (ten slúži aj ako svietidlo), pripojením na siete 3G a dvomi slotmi na SIM karty.

Na mobile je okrem zvýšenej odolnosti zaujímavá aj cena. Predávať sa bude iba za 99 eur, takže ak by aj nezvládol niektorú z nechcených skúšok odolnosti, zabezpečiť si nový kus nebude taký škrt cez rozpočet. B30 je vôbec prvé zariadenie ohlásené spoločnosťou CAT v tomto roku. V priebehu roka by sme sa mali dočkať aj ďalších, pričom tie by mali podporovať siete 4G a na väčšom displeji by sa mal objaviť systém Android.


ODPORÚČAME AJ:
Ak vám ukradnú telefón, vymazať jeho obsah môžete aj na diaľku
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Nový notebook od Apple má iba jeden konektor na všetko
Ako bude vyzerať práca v blízkej budúcnosti?
Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie

Komentáre