Technológie

Sedempalcový tablet s prekvapivo veľkým displejom

"Aj sedempalcové displeje môžu byť dostatočne veľké, ak je im daný správny pomer strán. Dobrým príkladom je Samsung Galaxy Tab A, ktorý pôsobí skoro ako osempalcový. "

Erik Stríž, 16. apríla 2016 12:00
Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) Foto: Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016)

Malý znamená praktický

Nevedno, či je to kvalitou displeja alebo jeho rozmermi, ale v rukách dokáže zapôsobiť. Sedempalcový tablet od Samsungu sa môže porovnávať s tými lepšími na našom trhu a hoci stojí iba okolo 150 eur, skúsenosť s ním hodnotíme veľmi pozitívne. Nenašli sme na ňom prakticky nič, čo by nás malo odradiť od jeho kúpy a veľmi dobre si ho vieme predstaviť nielen ako zariadenie na konzumovanie online obsahu, ale aj ako pracovný nástroj na cestách. Bez preháňania.

Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) Foto: Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016)

Výkon, pamäte a pripojenia

Tento tablet nemá záujem pútať pozornosť supervýkonným hardvérom, aj napriek tomu v ňom nájdete to najlepšie, čo sa v jeho cenovej kategórii ponúka. Za spomínaných 150 eur dostanete štvorjadrový procesor s taktovacou frekvenciou 1,3 GHz alebo 1,5 GHz (verzia so SIM kartou má viac), operačnú pamäť RAM 1,5 GB a vnútornú pamät s kapacitou 8 GB. To stačí na systém Android Lollipop a niekoľko desiatok aplikácií, avšak prítomný slot na pamäťovú kartu umožňuje rozšíriť pamäť o ďalších až 200 GB. Pamäťové karty microSD s takto vysokou kapacitou vyrába a predáva práve Samsung, v praxi vám bude celkom pohodlne stačiť aj 16 alebo 32 gigabajtová kartička.

Zaujímavosťou je, že Samsung predáva tablet Tab A v dvoch konfiguráciách - jedna s pripojením Wi-Fi, druhá aj s 4G LTE. Tá druhá má aj mierne výkonnejší procesor, do tabletu sa dá vložiť aj malá SIM karta. Používateľ tak pri variante LTE nebude závislý na okolitých Wi-Fi sieťach, stačí do tabletu vložiť malú SIM kartu. Okrem 4G LTE sa vie tablet pripojiť aj na mobilné siete 2G a 3G. Cenový rozdiel medzi týmito dvomi verziami by mal byť podľa slovenského distribútora iba 50 eur.

Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) Foto: Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016)

Displej je dobrý aj napriek slabšej technike

Hlavným dôvodom na kúpu bude displej s rozlíšením 1280×800 pixelov, uhlopriečkou sedem palcov, pomerom strán 16:9 a skutočne dobrým obrazom. Aj napriek tomu, že tu nie je použitá obrazová technológia AMOLED, ale iba LCD, farby sú sýte, jas je vysoký a reakcie na dotyky sú okamžité a presné. Môžeme povedať, že aj keď displej nemá tie najlepšie technické parametre, má veľmi dobrý obraz a jeho kvalita bude dôvodom, prečo si ľudia aj pri priamom porovnaní s lepšími tabletmi budú vyberať práve tento.

Samsung Galaxy Tab A na nás zapôsobil pozitívne aj vďaka materiálom, z ktorých sú vyrobené jeho kryty. Predná strana je prekrytá odolným sklom (alebo tvrdým plastom?), boky sú mierne vypuklé a zaoblené, zadná stena je plochá a matná. V rukách sa tablet drží dobre a snáď jediným nedostatkom je mierne vystupujúca optika zadného fotoaparátu. Ten má rozlíšenie päť megapixelov a zaznamenáva video vo vysokom rozlíšení. Má svoje rezervy, ale aj napriek nízkej cene celého tabletu dokáže byť celkom prijateľnou náhradou foťáku v mobile. Predná kamera má kvalitný obraz, videohovory cez Skype sú nielen vizuálne, ale aj zvukovo na veľmi vysokej úrovni. Vstavaný mikrofón je citlivý a dokáže skvele zachytiť hlas aj vtedy, keď máte tablet položený viac ako meter od seba.

Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) Foto: Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016)

Zhodnotenie

Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) je celý názov tabletu, ktorý nás naozaj oslovil. Má neutrálny dizajn, pekný displej, vysoký výkon a dostatok pamäte, v prípade potreby sa dokáže pripojiť aj na mobilný internet. Zdá sa, že Samsung pri výrobe modelu Tab A nerobil veľa kompromisov a pre budúceho majiteľa to znamená, že aj rok po zakúpení mu bude dobre slúžiť.

Len pre zaujímavosť uvádzame, že tento článok bol písaný práve na tablete Galaxy Tab A 7.0. Stačilo cez Bluetooth pripojiť klávesnicu, nainštalovať si aplikáciu Dokumenty Google a razom je z malého pratického tabletu takmer plnohodnotný pracovný nástroj pre novinára, blogera a mládenca, ktorý komunikuje všetkými možnými platformami od Messengera po e-mail.

Kľúčové vlastnosti:
Displej: 7”, LCD TFT, 1280×800 pixelov
Procesor: 4-jadrový 1,3 GHz (Wi-Fi) alebo 1,5 GHz (Wi-Fi + LTE)
Pamäte: 1,5GB RAM, 8GB ROM, pamäťová karta microSD (max. 200GB)
Fotoaparát: 5 megapixelov, Full HD video
Selfie kamera: 2 megapixely, HD video
Funkcie: Android Lollipop, Wi-Fi, Bluetooth, microUSB, 3.5mm audio, akcelerometer, GPS, GLONASS,
Batéria: 4000 mAh (vynikajúca výdrž na batériu)
Hmotnosť a rozmery: 289 gramov, 186,9×108,8×8,7 mm



ODPORÚČAME AJ:
Najlepšie telefóny sveta prešli modernizáciou, revolúcie ale nečakajte
Zopár tipov, ako byť dobrým blogerom
Klávesnica na iPad ako stvorená pre hipsterov
Prvý mobil s nerozbitným displejom a znovuzrodenie slávnej značky
Štyri spôsoby, ako sa dá využiť 3D a virtuálna realita v biznise

Komentáre