Technológie

Mobil s experimentálnym systémom mieri aj do Európy

"Keď si kupujete nový mobil, zvyčajne pracuje s operačným systémom Android, iOS alebo Windows. Môže sa to ale čoskoro zmeniť, kórejský gigant vyvíja nový systém Tizen. "

Erik Stríž, 17. septembra 2015 14:00
Mobilný systém Tizen Foto: Tizen.org
Operačné systémy v mobilných telefónoch nadobúdajú v dnešnom modernom svete veľký význam. S dobrým operačným systémom môžete zo svojho mobilu spraviť prakticky čokoľvek, od hernej konzoly po vynikajúcu kameru na dovolenku. Čím je systém rozšírenejší, tým viac aplikácií sa naň vyvíja, a zároveň sa zlepšuje jeho stabilita, bezpečnosť a celková spoľahlivosť. Práve preto dnes máme na trhu iba tri systémy, ktoré možno označiť za spoľahlivé a dobré - Windows, Android a iOS. Táto trojica by sa však mohla rozšíriť ešte o jednu platoformu, ktorá má aj napriek rozpačitému prijatiu verejnosťou veľmi dobrý základ pre budúci rast.

Veľkou výhodou tohto systému je skutočnosť, že je postavený na rovnakých základoch ako Android a že umožňuje spúšťanie jeho aplikácií.

Mobilný systém Tizen v smartfóne Samsung Z3 Foto: Tizen.org

Priemerný mobil s jedinečným systémom

Operačný systém Tizen avšak nie je úplnou novinkou. Napríklad v ázijských krajinách sa už teraz predáva mobilný telefón Samsung, ktorý pracuje práve s Tizenom. V týchto dňoch sa na odborných blogoch začala šíriť informácia, že Samsung pripravuje nový model smartfónu aj pre Európu, pričom svoj systém Tizen nasadí na celkom dobrý hardvér. Telefón sa bude volať Samsung Z3 - teda za predpokladu, že sa nedostane do konfliktu so Sony, ktoré už nejaký ten rok tiež vyrába telefóny s označením Z.

Smartfón Samsung Z3 by mal ponúknuť optimálne veľký 5-palcový displej s HD rozlíšením, ktorý je vo svete mobilných telefónov dnes považovaný za lepší štandard. S týmto rozlíšením displeja budete mať web zobrazený vždy dostatočne detailne a fotografie nebudú trpieť skresleniami. Hovorí sa tiež o obrazovej technológii Super AMOLED, ktorú je možno označiť za to najlepšie, či si dnes môžete za svoje peniaze kúpiť. Prakticky bezkonkurenčne je na týchto displejoch zobrazená čierna farba, ktorá nie je šedá ani v úplnej tme.

Vo vnútri plastového tela bude pracovať 4-jadrový procesor taktovaný na frekvenciu 1,3 GHz od spoločnosti Spreadtrum Communications. Operačná pamäť RAM bude mať netradičnú kapacitu 1,5 GB, čo nám napovedá, že sa telefón a operačný systém budú snažiť pracovať s výkonom čo možno najefektívnejšie. Základom je 1 GB pamäte, ktorému sekunduje 512 MB doplnková RAM-ka.

Vnútorná pamäť telefónu je priemerných osem gigabajtov, ktoré by snáď ani nestáli za pozornosť. Očakáva sa, že rovnako ako Android, tak aj Tizen OS bude vyžadovať aspoň 4 GB priestoru v pamäti. Kapacita pamäte určená pre používateľa sa tým pádom radikálne zmenší, avšak slot na pamäťovú kartu microSD by mal situáciu zachrániť.

Samsung Z3 sa bude snažiť osloviť aj priemerne náročných mobilných fotografov. Bude mať 8-megapixelový hlavný fotoaparát, ktorým možno nahrávať videá v rozlíšení Full HD. Funkcie HDR, automatické zaostrovanie, vylepšovanie pleti či detekcia tváre a úsmevu už dnes považujeme za samozrejmosť.

Pozornosť by si mala zaslúžiť webkamera, ktorej päť megapixelov bude ideálnych pre tvorbu populárnych selfie. Aj táto kamera bude vedieť nahrávať video v HD rozlíšení, jej hlavnou funkciou však budú spomínané autoportréty, ktoré by mala zvládať vo vysokej kvalite.

Mobilný systém Tizen Foto: Tizen.org

Rovnaký systém na mobile, tablete i v hodinkách

Zámery spoločnosti s novým operačným systémom sa netýkajú iba mobilných telefónov. Chce, aby sa objavil aj v hodinkách, tabletoch a automobilových navigačných zariadeniach, v ktorých by využíval rovnaký základ.

Zdá sa, že budúcnosť tohto operačného systému sa bude uberať rovnakou cestou, ktorú dnes poctivo dláždi spoločnosť Google so svojím Androidom.

ODPORÚČAME AJ:
Hodiny pre náročných: Vyzerajú ako hračka, sú drahé ako kvalitné auto
Nový notebook od Apple má iba jeden konektor na všetko
Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie
Hodinky a mobil Neptune Duo hrajú opačné garde
Kandidát na najlepší smartfón roka prekvapí aj ostrieľaného odborníka

Komentáre