Technológie

Inteligentné hodinky pre džentlmenov a dámy

"Inteligentné hodinky LG G Watch Urban majú okrúhly displej, systém Android, kovové púzdro a koženkové náramky. Majiteľov si hľadajú medzi džentlmenmi a dámami. "

Erik Stríž, 17. februára 2015 10:00
LG G Watch Urban Foto: LG

Smart len pre geekov? Určite nie.


Keď je reč o inteligentných hodinkách, zvyčajne si ich majiteľa predstavujeme ako vychudnutého chlapca s vekom do 25-rokov v tričku s nejakým superhrdinom. Chce sa pochváliť pred svojimi kamarátmi najnovším kúskom modernej techniky, tak si kupuje veci, ktoré vlastne ani nepotrebuje.

Tento predsudok určite neplatí všeobecne, ale inteligentné hodinky ho nesú ako bremeno aj preto, že boli doteraz pomerne nevzhľadné a hranaté. Zmena prišla s hodinkami Moto 360, ktoré ponúkli okrúhli displej a elegantný, menej nápadný vzhľad.

Inteligentné hodinky od značky LG s názvom G Watch Urban majú za cieľ oslovovať pomerne špecifickú skupinu potencionálnych zákazníkov, ktorí namiesto populárneho swagu preferujú eleganciu a dospelosť. Hodinky G Watch Urban sa totiž hodia predovšetkým ku košeli, blúzke a saku.

LG G Watch Urban Foto: LG

Vodotesné púzdro z hliníka


Rozdiel medzi hodinkami G Watch Urban a mnohými inými spočíva v jeho tele. Púzdro je kovové a náramky sú z kože (prípadne jej plastovej imitácie), vďaka čomu pôsobia prémiovo a kvalitne. Samozrejme, o reálnom pocite z ich nosenia môžeme teraz iba fantazírovať a pravdou je aj to, že plasty môžu niekedy tiež veľmi príjemne prekvapiť.

Hodinky boli zatiaľ predstavené prostredníctvom internetu a nemali sme ich možnosť fyzicky vyskúšať. Najskôr sa nám to podarí v marci na veľtrhu modernej techniky v Barcelone.

Púzdro je vyrobené z hliníka, je vodotesné a zákazníkom sa budú ponúkať v dvoch farebných vyhotoveniach - v neutrálnej striebornej a v glamour zlatej. Farba remienkov bude tiež variabilná, výrobca zatiaľ na fotografiách ukázal verzie v čiernej a hnedej.

LG G Watch Urban Foto: LG

Okrúhly displej a technológie na vysokej úrovni


Výrobca tvrdí, že ciferník bude takmer na nerozoznanie od tých klasických analógových. Samotný displej bude pritom patriť medzi tie lepšie vďaka pokrokovej technológií zobrazenia OLED. Organické LED panely majú vo svete mobilných displejov veľmi dobrú reputáciu, veľmi zásadným spôsobom totiž zvýšili ich kvalitu. Napríklad taký Samsung na ich vylepšených verziách AMOLED založila celé vyššie modelové portfólio smartfónov.

Displej je okrúhly, jeho priemer je 1,3 palca (3,3 cm) a rozlíšenie veľmi dobrých 320×320 pixelov. S takýmto rozlíšením na tak malej uhlopriečke máte garanciu krásne jemného obrazu. Displej je dotykový a plastický (teda jemne vypuklý).

Aj keď sa to tak nemusí na prvý pohľad zdať, v tele hodiniek pracuje pomerne výkonný čipset, ktorý bežne nachádzame v lepších mobilných telefónoch. Jeho súčasťou je 4-jadrový procesor Snapdragon 400 s taktom 1,2 GHz, operačná pamäť RAM 512 MB a senzory gyroskop, akcelerometer, barometer, senzor tepu a digitálny kompas.

Súčasťou výbavy púzdra je aj batéria s kapacitou 410 mAh, ktorá by mala byť schopná udržať hodinky v pohotovosti viac ako jeden deň.

Príležitosť zoznámiť sa s hodinkami osobne budeme mať najskôr na veľtrhu spotrebnej elektroniky v Barcelone, kde by mali byť upresnené aj ich odporúčané predajné ceny. Predpokladáme, že by nemali presiahnuť cenu mobilného telefónu vyššej strednej triedy, teda asi 400 eur.

ODPORÚČAME AJ:
Netradičná funkcia veľkých očí v smartfóne vás prekvapí
Mikrovlnka namiesto klasickej rúry? Žiadny problém
Kandidát na najlepší smartfón roka prekvapí aj ostrieľaného odborníka
Kašlite na drahé notebooky! Tento s cenou mobilu vás nadchne
Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet

Komentáre