Technológie

Moderný retro dizajn: Gramofóny a vinylové platne sa vracajú

"Gramofóny značky Audiowood sú celebrity v produktovom dizajne. Vkusne kombinujú retro s modernou, pričom dbajú na to najdôležitejšie - skutočný zvuk zaznamenaný na vinylovú platňu. "

Erik Stríž, 13. novembra 2014 10:00
Audiowood Barky Turntable Foto: Audiowood


Posledné dekády nastal v hudobnom priemysle mimoriadny zlom. Dalo by sa dokonca tvrdiť, že sme boli svedkami revolúcie, po ktorej sa do sveta hudby môže dostať každý aj bez toho, aby mal do nej veľké finančné investície. Vydať album nebolo nikdy jednoduchšie, pretože dnes už nie je potrebné riešiť jeho vydanie cez vydavateľstvo a zabezpečovať predajné kanály. Všetko nahradili digitálne nahrávky ako nosič a internet ako predajňa.

Stále sa však nájde dostatok priaznivcov analógového zvuku, ktorí sú ochotní zaplatiť si zaň. Na ich záujem reaguje pomerne veľa spoločností a niektoré z nich sa snažia od ostatných odlíšiť technologickou vyspelosťou svojich produktov a v neposlednom rade atraktívnym dizajnom.

Audiowood Barky Turntable Foto: Audiowood

Nostalgia, retro alebo moderný produktový dizajn?


Prvé aj druhé kritérium pre odlíšenie sa od konkurencie spĺňa spoločnosť Audiowood, ktorej produkty sa páčia technologickým priaznivcom a takisto fanúšikom nezvyčajného produktového dizajnu, ktorý nevylučuje určité prírodné prvky.

Po technickej stránke je gramofón Barky Turntable zaujímavý využívaním komponentov značky Rega (rameno a hlavica) a z hľadiska produktového dizajnu zaujme zdôrazňovanie akejsi prirodzenosti. A hoci gramofón obsahuje aj komplikovanejšie prvky, výrobca chcel poukázať na fakt, že výroba jeho väčšej časti môže byť jednoduchá a v súlade s prírodou.

Audiowood Barky Turntable Foto: Audiowood

Kus stromu u vás v obývačke


Preto je základom gramofónu plát z masívneho dreva, na ktorom sú veľmi zreteľné letokruhy stromu a dokonca aj jeho kôra. Kotúčový podstavec pre vinylovú platňu je z pomerne hrubého skla, čím vzniká vizuálne veľmi zaujímavá kombinácia materiálov a textúr.

V ponuke výrobcu Audiowood sa okrem najnovšie modelu Barky Turntable nachádza aj viac iných, dizajnovo nevšedne spracovaných gramofónov. Prakticky všetky však majú ako základ masívne drevo, napríklad aj samorasty známe z akvárií.

Drevo v takomto prípade prechádza určitou procedúrou, aby sa zabránilo jeho rozpadaniu sa alebo inému poškodzovaniu vplyvom času.

ODPORÚČAME AJ:
NESKUTOČNÁ CENA: Tritisíc eur za mobil? Stačilo pridať titánový kryt
K tabletu so stojanom môžete pripojiť aj myš a klávesnicu
HP Sprout: Revolúcia alebo výstrel do tmy?
Xperia E3: Hit tohtoročných Vianoc
Výhľad len pre silné žalúdky: Toto je lietanie budúcnosti

Komentáre