Technológie

Ako bude vyzerať práca v blízkej budúcnosti?

"Značka Microsoft zverejnila ďalšie video, v ktorom prezentuje svoju vlastnú víziu blízkej budúcnosti. Virtuálny obsah je v nej úzko prepojený s realitou. "

Erik Stríž, 10. marca 2015 12:00
Microsoft a jeho vízia blízkej budúcnosti Foto: Microsoft
Všetci máme radi videá, v ktorých technologickí giganti prezentujú svoje predstavy o význame spotrebnej elektroniky v každodennom živote. Niektoré tieto vízie sú trocha uletené a nezakladajú sa na reálnych možnostiach dnešnej elektroniky, avšak aj takéto nereálne predstavy môžu byť o pár rokov realitou.

S celkom reálnou predstavou budúcnosti prichádza aj Microsoft. Ten sa v priebehu posledných mesiacov niekoľkokrát zaslúžil o zvýšenú pozornosť svojimi novými produktmi. Nepochybne najzaujímavejšími sú Windows 10 a okuliare HoloLens, ktoré významným spôsobom prispejú k zmene ovládania počítačov budúcnosti.



Ovládanie počítačov pomocou pohybov rúk a zmeny pohľadu je nepochybne atraktívne, hoci trocha pochybujeme o tom, či holografy dokážu nahradiť displej, klávesnicu a myš. Nepochybne má tento nový spôsob ovládania svoje čaro a aj budúcnosť, keďže už dnes je možné lepšie mobilné telefóny ovládať pohybom rúk nad displejom alebo nakláňaním telefónu do strán.

Projekt HoloLens je odvážna vízia blízkej budúcnosti, v ktorej sa počíta s virtualizáciou nášho každodenného fyzického sveta. S o niečo miernejším, ale stále príťažlivým vizuálom nového sveta prichádza Microsoft aj vo videu s názvom “Vízia produktivity budúcnosti”.



Microsoft sa vo svojej demonštrácii sústreďuje na také veci, ktoré dnes dôverne poznáme - tablety, mobilné telefóny, bezdrôtový internet a všadeprítomné kamery.

Tablety však majú iný charakter, ako tie dnešné - nemajú okraje a dajú sa ohýbať ako papier. Vďaka tomu sú skladnejšie, odolnejšie a snáď aj univerzálnejšie. Displeje, kamery a rôzne holografické vizualizácie slúžia k tomu, aby sme od počítača okamžite dostávali spätnú väzbu a aby nám asistoval vyslovene pri každej činnosti.

Tvorca videa zdôrazňuje najmä voľnosť v prenose digitálneho obsahu na rôzne zariadenia a možnosti 3D tlače priamo z videozáznamu. Všetky tieto drobné technologické vychytávky vyzerajú zaujímavo, až možno neuveriteľne. Pravdou však je, že nie sú vôbec také nereálne alebo prehnané. Všetky technológie odprezentované vo videách máme už dnes, je ich potrebné iba kultivovať, zdokonaľovať a rozširovať do sveta.

Páči sa vám takáto vízia blízkej budúcnosti, v ktorej bude počítač nenahraditeľným asistentom?

ODPORÚČAME AJ:
Technologické inovácie hľadajú peniaze na internete
VIDEO: Satelity budú namiesto rakiet vynášať do vesmíru stíhačky
Trendom vo svete tabletov je vodotesnosť a štíhlosť
Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie

Komentáre