Technológie

iPhone 6 bude väčší, výkonnejší a so zafírovým sklom

"Väčšie displeje, odolné sklá, vylepšené vibrovanie a zásadne upravený vzhľad zadného krytu. To sú základné vlastnosti nového iPhonu, ako o tom napovedajú rôzne úniky informácií. "

Erik Stríž, 17. júla 2014 12:00
Koncept pripravovaného Apple iPhone 6 Foto: Mark Pelin


Nová generácia smartfónov Apple iPhone ešte ani nie je na svete a už zapĺňa titulky prestížnych odborných titulov na celom svete. O tom, ktorá správa je dôveryhodná, môžeme len diskutovať, avšak väčšina zobrazených iPhonov šiestej generácie má veľmi podobný vzhľad. Môžeme teda aspoň predpokladať, že sa jeho dizajn bude niesť v tomto štýle.

Koncept pripravovaného Apple iPhone 6 Foto: Mark Pelin

Nová generácia, staronový dizajn


Doterajšie generácie telefónov iPhone sa menili iba pomaly a skôr minimálne. Predná strana celkom prvej generácie vyzerá prakticky rovnako, ako tá súčasná, jedine displej sa mierne natiahol. Zásadnejšie zmeny sa diali predovšetkým na zadnom kryte, ktorý v priebehu rokov nadobudol celkom plochú stenu a stal sa členitejším. Až do štvrtej generácie boli iPhony vybavené rovnomernou plochou na zadnej strane, tá súčasná piata ju má tvorenú tromi základnými časťami.

Od novej generácie sa očakáva ešte výraznejšie členenie zadného krytu. Podľa dostupných informácií to vyzerá tak, že sa Apple nechalo inšpirovať taiwanským výrobcom HTC a jeho modelom One Max. Zadná stena by podľa týchto správ mala pozostávať z celkovo piatich častí vzájomne spojených čiernymi plastovými alebo gumenými drážkami.

Zverejnené zábery prototypov ukazujú aj to, že nový iPhone zrejme príde o svoje ploché bočné steny. Tie by po novom mohli byť vypuklé, snáď v záujme zlepšenia ergonomických vlastností smartfónu. Umiestnenie tlačidiel, konektorov a reproduktorov by malo ostať zachované, jedine vo väčšej verzii telefónu sa podľa dostupných fotografií bude vypínacie tlačidlo nachádzať na pravej strane.

Maličkosťou, ale pre niekoho snáď veľmi podstatnou, je možné zmiznutie symbolov certifikátov na zadnej strane telefónu. Všetky smartfóny, ktorým nie je možné (okrem servisu) odstrániť zadný kryt, musia mať všetky logá vyobrazené priamo na tele. Vidíme to predovšetkým na zadnej strane smartfónov Apple iPhone a Sony Xperia Z. Vzhľadom na to, že agentúra FCC (Federal Communications Commission) zmiernila požiadavky na výrobcov ohľadne zreteľného zobrazenia týchto symbolov, je možné, že nové iPhony už budú mať zadnú stranu bez nich. Dostupné budú iba virtuálne nanajvýš v tretej úrovni menu a na krabici.

Koncept pripravovaného Apple iPhone 6 Foto: Mark Pelin

Väčší displej a ďalšie varianty


Od nového iPhonu sa očakáva predovšetkým väčší displej. Je pravda, že uhlopriečka displeja štyri palce je ešte ergonomická a použiteľná aj jednou rukou, avšak doba sa mení a moderný zákazník chce väčšiu plochu. Je ochotný akceptovať aj to, že mu bude telefón vo vrecku občas prekážať.

Správy o pripravovanom iPhone 6 napovedajú, že Apple bude ponúkať hneď niekoľko variantov uhlopriečok displeja. Tou najväčšou by mal byť rozmer až 5,5 palca. Takýto iPhone by bol chýbajúcou medzerou medzi malým smartfónom a malým tabletom. Základná verzia iPhone 6 by mala disponovať displejom s uhlopriečkou 4,7 palca, čo by bol v porovnaní so súčasnou generáciou nárast o 0,7 palca.

Koncept pripravovaného Apple iPhone 6 Foto: Mark Pelin

Ochranné zafírové sklo


Inovácie displeja by sa nemali končiť pri jeho uhlopriečke, prípadne rozlíšení. Na internete nachádzame niekoľko videí demonštrujúcich odolné sklo iPhonu 6. Malo by ísť o zafírové sklo, ktoré je mimoriadne ťažké poškriabať, zlomiť a rozbiť.

Demonštrácia vlastností zafírového sklíčka je pôsobivá, avšak v praktickom porovnaní s aktuálne najlepším ochranným sklom od firmy Corning stále zaostáva. Gorilla Glass tretej generácie sa javí ako momentálne najlepšia voľba pre ochranu displeja mobilných zariadení, avšak Apple si ide vždy svojou vlastnou cestou. Predpokladáme, že ak Apple skutočne v nových iPhonoch využije zafírové sklá, signifikantne sa to odrazí na ich koncovej cene.

Hovorí sa tiež o tom, že spoločnosť Corning by mohla s príchodom zafírových skiel mierne znervóznieť. Významným odberateľom jej produktov je totiž Samsung, ktorý by pri svojej povesti “okamžitého nasledovníka” mohol chcieť zákazníkov ohúriť takisto zafírovou ochranou displejov, tentokrát však už bez prítomnosti Corningu. To sú však iba špekulácie.


Vylepšené vibrovanie s možnosťami pre vývojárov


Vibrácie v mobilných telefónoch vnímame ako samozrejmosť, nad ktorou sa ani veľmi nezamýšľame. V skutočnosti majú vibračné odozvy a celkovo vibračné notifikácie mimoriadny význam a vplyv na to, ako sa nám s mobilným telefónom pracuje. Už len pri pohybe v menu oceňujeme, keď telefón na stlačenie tlačidla reaguje vibrovaním. A o písaní správ ani nehovoriac, pri ňom vibrovanie celkom dobre imituje odozvu fyzických tlačidiel.

Inovácia v oblasti vibrácií by mala vplyv nielen na používateľskú skúsenosť s novým telefónom, ale ocenili by ju aj samotní vývojári softvéru. Pokročilé vibrovanie by mohlo napríklad rozvibrovať iba určitú časť telefónu a lepšie reagovať na podnety od používateľa. Bližšie informácie k tomu, ako by mala táto inovácia vyzerať v praxi, však nemáme.

Koncept pripravovaného Apple iPhone 6 Foto: Mark Pelin

Vyšší výkon, stále dvojjadrový procesor


Je jedno, či je reč o Samsungu, Sony, Apple, LG alebo akomkoľvek inom výrobcovi elektroniky, každá nová generácia ich zariadení využíva lepšiu techniku a pracuje s vyšším výkonom. Apple iPhone 6 nebude výnimkou.

Uniknuté informácie napovedajú, že si nový iPhone aj naďalej zachová dvojjadrový procesor, avšak s taktom jadier prevyšujúcim 2 GHz. Čipset by mal niesť názov Apple A8 a jeho súčasťou bude aj množstvo iných technických inovácií. Súčasná generácia smartfónov iPhone 5s využíva dvojjadrový procesor s taktom 1,3 GHz na čipsete Apple A7. Procesor by mal byť aj naďalej 64 bitový a vyrobený 20 nm technológiou.

Musíme si počkať do septembra


Štvrtý Tretí kvartál tohto roka by mal byť ten, v ktorom sa nový iPhone 6 ukáže vo svojej oficiálnej podobe. Hovorí sa najmä o septembri, kedy by sa mala konať konferencia s uvedením nových generácií viacerých produktov amerického výrobcu s nahryznutým jablkom v logu. Dovtedy sa budeme stretávať s informáciami, ktorých pravdivosť nie je možné spoľahlivo odhadnúť.

Ak však tie doterajšie majú pravdu, potom to vyzerá, že sa blížia posledné roky fenoménu iPhone. Nehovoria totiž o žiadnej skutočne významnej inovácii. Pravdou však je aj to, že iPhone nemusí byť len o nich, skôr sa zameriava na pozitívnu každodennú skúsenosť s jeho používaním a na tomto poli by mohol pokojne víťaziť aj naďalej.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


HTC One Max: 6-palcový displej a snímač odtlačkov prstov
Redakčný test: Je Xperia E1 naozaj telefón pre podnikateľov?
Najlepší smartfón v menšom vydaní
Telefón s tromi Full HD kamerami
Praktické tipy na dobíjanie mobilov aj na cestách

Komentáre