Hudba a film

Do kín prichádza Oleottov film Zoran

"Oleotto prináša jednoduchý príbeh cynického Taliana Paola, ktorý sa od rána do rána nalieva vínom a keď sa nenalieva, sleduje svoju bývalú ženu. Jedného dňa zdedí slovinský poklad - synovca Zorana."

Webmagazin.sk/TASR, 26. februára 2015 15:00
Ilustračné foto Foto: CSFD
Do slovenských kín dnes vstupuje film Zoran, môj synovec idiot (2013), pod ktorý sa podpísal taliansky herec, režisér a scenárista Matteo Oleotto. "Po 13 rokoch strávených v Ríme som sa rozhodol zamieriť späť domov do Friuli Venezia Guilia a nakrútiť tu svoj prvý film. Vždy som si myslel, že debut by mal človek nakrúcať o niečom, čo dobre pozná," hovorí o námete filmu Oleotto s tým, že všetky roky strávené v talianskej metropole mu dali možnosť sa vzdelať a naučiť sa režisérskemu remeslu.

"Tiež mi pomohli striasť mentalitu malomesta, v ktorej som vyrástol a bol som ňou úplne pohltený. Toto odtrhnutie a následný návrat mi poskytli schopnosť pozorovať zvonku a zároveň mi dodali túžbu o tom rozprávať."

Komédia v talianskej dedine


Oleotto prináša jednoduchý príbeh cynického Taliana Paola, ktorý sa od rána do rána nalieva vínom a keď sa nenalieva, sleduje svoju bývalú ženu. Jedného dňa zdedí slovinský poklad - synovca Zorana. Šestnásťročný outsider toho síce veľa nenarozpráva, ale má výnimočné nadanie - vie hádzať šípky. Paolo by to rád využil vo svoj prospech. Slovincova prítomnosť zmení nie len zabehnutý poriadok v malom meste, ale aj strýkov stereotypný a citovo vyprázdnený život. Cynická komédia kritizuje svojráznu povahu obyvateľov malého talianskeho regiónu a stavia proti sebe dva ľudské archetypy, ktoré si sú najskôr veľmi vzdialené, ale pod vzájomným pôsobením sa začnú meniť a zbližovať.

"Nejaký čas som si myslel, že na dedine sa nemôže stať nič zaujímavé. Dnes by som to už netvrdil. Zistil som, že mesto môže spôsobiť ochladenie a obmedzenie vzťahov: ľudia majú sklon sa ukrývať, splývať s davom, strácať sa sami sebe. Vo veľkomeste je veľa možností, ako sa potĺkať po rôznych štvrtiach a nestretávať sa celé mesiace, dokonca roky," ozrejmuje režisér s tým, že na dedine sa to nemôže stať.
"Malá rozloha dediny núti každého, či sa mu to páči alebo nie, byť súčasťou života ostatných: nedá sa vyhnúť pozornosti okolia, nie je kam sa schovať, nie je možné stratiť sa navzájom z dohľadu."



Trpkú komédiu Zoran, môj synovec idiot prináša do slovenskej kinodistribúcie Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) od štvrtka 26. februára.

Matteo Oleotto (1977) absolvoval herectvo v roku 2001 na Akadémii v Udine, štúdium réžie dokončil v roku 2005 na Centro Sperimentale di Cinematografia v Ríme. Desať rokov pracoval v televízii. Nakrútil niekoľko krátkych filmov. Snímky Can can (2004) a Stanza 21 (2004) s úspechom uviedli mnohé zahraničné festivaly. Predtým ako sa začal naplno venovať filmovej réžii, prešiel pestrým výberom povolaní. Pracoval ako záhradník, operátor v call-centre, strážnik, čašník, inštruktor plávania či basketbalový rozhodca. Jeho celovečerný debut Zoran, môj synovec idiot mal premiéru na festivale v Benátkach, kde získal niekoľko cien a priazeň publika. Vo voľnom čase sa stará o rodinné vinárstvo.

ODPORÚČAME AJ:
Conchita Wurst: Od rakúskeho chlapca po superstar
Búrlivé odovzdávanie 87.ročníka cien Oscarov, polonahý Neil Patrick Harris
Slovenskí saxofonisti predstavili v Indii ragtime a hot jazz
Len málokto pozná Vysoké Tatry vo svete, tvrdí fotograf Buwantoro
Kino novinky týždňa: Oscarový herec vo filme Teória všetkého

Komentáre