Hudba a film

Conchita Wurst: Od rakúskeho chlapca po superstar

"Dvadsaťšesťročný Thomas Neuwirth z Rakúska je skôr známy pod pseudonymom Conchita Wurst. Prečítajte si príbeh víťaza minuloročnej Eurovízie."

Webmagazin.sk, 24. februára 2015 11:00
Conchita Wurst Foto: TASR/AP
Prečo práve Conchita Wurst? Thomas povedal v interview pre The Wall Street Journal, že Conchita je v španielskom slangu vagína a Wurst je v nemeckom slangu penis. Meno bradatej speváčky sa však viaže aj na nemecký výraz, ktorý možno preložiť ako „Je mi to jedno.“ To, že si vytvoril taký pseudonym, prirovnáva k americkej speváčke Beyoncé a jej alter egu Sasha Fierce. Neuwirth si ním chce chrániť súkromný život. Seba označuje zámenom „on“, no Conchita je žena a často jej vymýšľa fiktívny život.

Ako sa z Thomasa stala drag queen?


Thomas Neuwirth vyrastal v malej rakúskej dedine, kde bolo veľmi ťažké byť samým sebou. Spomína si, že už v škôlke niekedy nosil sukňu a stretol sa s predsudkami voči gay komunite. Neskôr, inšpirovaný módnou ikonou Victoriou Beckham, odišiel študovať do mesta Graz.

Svoju hudobnú kariéru naštartoval v relácii Showmania a neskôr založil skupinu Jetzt Anders! V tom čase vystupoval ako muž, hrdý na to, kým je. Veľký prelom prišiel v roku 2011, keď sa s parochňou a bradou objavil ako Conchita vo dvoch reality show a speváckej súťaži.
Conchita Wurst Foto: TASR/AP


Dobrodružstvo s názvom Eurovízia


Neuveriteľný hlas bradatej speváčky Conchity jej otvoril dvere do svetoznámej súťaže Eurovision Song Contest 2014. Cesta za slávou nebola jednoduchá, pretože vo viacerých štátoch, najmä v Rusku, boli petície proti rakúskej speváčke. Conchita Wurst sa stala predmetom kultúrnej vojny.
S piesňou „Rise Like a Phoenix“ vyhrala v máji minulého roku Eurovíziu s 290 bodmi. Bolo to prvé víťazstvo Rakúska od roku 1966. „Sme jednotní a nezastaviteľní,“ povedala speváčka vo svojej víťaznej reči. Neskôr priznala, že to bol odkaz pre Putina a politikov, ktorí diskriminujú LGBTI komunitu.

Vystúpenie vo finále Eurovision Song Contest 2014


Efekt svetovej superstar


Z večera do rána všetci vedeli, kto je Conchita Wurst. Stala sa z nej superhviezda a vyvolala rôzne reakcie. Rakúsky prezident Fischer povedal, že to nie je iba víťazstvo pre Rakúsko, ale predovšetkým víťazstvo pre diverzitu a toleranciu v Európe. Podľa mnohých ľudí inšpirovala mnohých gayov a stala sa pre nich nádejou. Kritika prišla zo strany Ruska, kde ju označovali za koniec Európy. Istý politik Rogozin napísal na sociálnu sieť, že výsledok ukázal podporovateľom európskej integrácie ich európsku budúcnosť: bradaté dievča.

Conchita Wurst momentálne pracuje na svojom albume a do rádií prichádza jej najnovší singel You Are Unstoppable. Jej hity Rise Like a Phoenix a Heroes mali veľký úspech medzi fanúšikmi. V piesni Heroes hovorí o boji proti netolerancii. „Budeme žiariť, kým naše farby nerozžiaria oblohu a budeme tancovať do zvuku nášho boja,“ spieva Conchita vo svojej piesni.


ODPORÚČAME AJ:
Jozef Banáš vydal román Velestúr
Ewa Farna pripravuje akustické turné, príde aj do Bratislavy
Jan Svěrák: Kolja mu priniesol Oscara, dnes oslavuje päťdesiatku
Milan Lasica: Vo vyššom veku človek bez rozpakov povie, čo si myslí
Takmer 80 tisíc fanúšikov Petra Muka mohlo rozhodnúť o novom albume

Komentáre