Hudba a film

Jan Svěrák: Kolja mu priniesol Oscara, dnes oslavuje päťdesiatku

" Najväčší doterajší hit jubilujúceho režiséra bol uvedený v roku 1996 – bola to dráma Kolja s otcom režiséra Zdeňkom Svěrákom v hlavnej úlohe. "

Webmagazin.sk/TASR, 6. februára 2015 13:00
Jan Svěrák, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Český režisér a producent Jan Svěrák je držiteľ Oscara za film Kolja z roku 1996. Medzi jeho ďalšie známe a divácky úspešné filmy patria: Akumulátor, Obecná škola, Jízda či Vratné lahve. Najúspešnejší český režisér súčasnosti sa 6. februára dožije päťdesiatky.

Rodák z českého Žatca (narodil sa 6. februára 1965) v roku 1988 vyštudoval Katedru dokumentárnej tvorby Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe. Už počas štúdia nakrútil krátkometrážnu snímku Vesmírna Odyssea II (1986) a úspešný mystifikačný dokument Ropáci (1988). Z roku 1991 pochádza jeho ďalší režijný počin - trhák Obecná škola, v ktorom zažiaril herec Jan Tříska. Nasledoval vysokorozpočtový film – fantasy komédia Akumulátor (1994), ktorý však nedosiahol očakávaný úspech.



Najväčší doterajší hit jubilujúceho režiséra bol uvedený v roku 1996 – bola to dráma Kolja s otcom režiséra Zdeňkom Svěrákom v hlavnej úlohe (vynikajúco mu sekundoval detský herec Andrej Chalimon). Film získal šesť ocenení Český lev a Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Nasledovali filmy Tmavomodrý svět (2001), Vratné lahve (2006), rodinný film Kuky se vrací (2010) a hudobná rozprávka Traja bratia (2014).



Okrem celovečerných filmov režíruje Jan Svěrák aj dokumentárne snímky, napríklad v roku 2004 bol uvedený osobne ladený celovečerný portrét režisérovho otca Tatínek. V roku 2010 sa režisérsky podieľal na dokumente Film o filmu: Mamas & Papas II - Jak se točily velryby a z roku 2013 pochádza hudobný dokument Proso - opereta DJC, prierez slávnou sedemhodinovou, hoci ako komplet nezachovanou operetou Proso českého génia Járy Cimrmana s fundovaným výkladom cimrmanológov.

Jan Svěrák sa realizuje aj ako herec, účinkoval vo vedľajších úlohách vo filmoch Válka barev (1995), Nejasná zpráva o konci světa (1997), Tmavomodrý svět (2001), Rebelové (2001), Román pro ženy (2004), Na vlastní nebezpečí (2007), Hlídač č. 47 (2008). Ku filmom Kuky se vrací, Akumulátor a Ropáci pripravil aj scenáre.



Úspešný režisér sa v roku 2010 zúčastnil českej charitatívnej akcie Misse 01, počas ktorej ako kuriér doručoval ľuďom v Prahe darovacie certifikáty so svojím podpisom. Zohral prelomovú úlohu v ochrane autorských správ v Českej republike, keď v júli 2013 ako prvý v súdnom spore získal odškodné pol milióna českých korún (vyše 19.000 eur). S pirátskym webom, ktorý umožňoval bezplatné stiahnutie jeho animovaného filmu Kuky se vrací, sa súdil dva roky.

ODPORÚČAME AJ:
Milan Lasica: Vo vyššom veku človek bez rozpakov povie, čo si myslí
Čaro Ťapákových filmov Nevesta hôľ alebo Krutá ľúbosť nevyprchá
Šarmantný vzhľad a výrazné fúzy: Seriálový Magnum mal byť ekonómom
Takmer 80 tisíc fanúšikov Petra Muka mohlo rozhodnúť o novom albume
Filan čítal Dostojevského v tridsiatke, jeho kolegovia ako 15 roční

Komentáre