Hudba a film

Takmer 80 tisíc fanúšikov Petra Muka mohlo rozhodnúť o novom albume

"K nedožitej päťdesiatke Petra Muka vychádza päťdesiatka jeho najlepších piesní."

Webmagazin.sk/TASR, 30. januára 2015 7:00
Petr Muk Foto: petrmuk.cz
K februárovým nedožitým päťdesiatinám speváka Petra Muka (*4. 2. 1965 – †24. 5. 2010) vychádza 30. januára trojkompilácia s názvom Platinum Collection. Z doposiaľ vydaných výberov je tento najkompletnejší, ktorý zachytáva takmer všetky hudobné podoby tohto výnimočného umelca.

„Petr Muk si pripomienku jeho pozoruhodného muzikantského života spravodlivo zaslúži. Vedľa nepochybného interpretačného daru patril k tým, ktorí si dokážu sami napísať funkčnú melódiu, doplniť ju vlastným textom, zaranžovať, v štúdiu nahrať a na pódiu aj zahrať. Vedel nachádzať vnútorne nepredstieranú aj potrebne účinnú vonkajšiu prezentáciu,“ uvádza sa na adresu speváka v priloženom booklete.

Kolekcia je rozdelená do troch častí. Prvý disk je venovaný skupine Oceán, druhý skupine Shalom a tretí sólovej dráhe Petra Muka. Výber piesní prebiehal v minulom roku na webe, kde trikrát za 15 favorizovaných skladieb z jednotlivých období hlasovali priatelia facebookových stránok Petra Muka, pričom dnes je to takmer 80.000 ľudí.



Poradie skladieb na jednotlivých albumoch potom určili získané hlasy. Do celkového počtu 50 piesní k 50. nedožitým rokom boli ako bonusy doplnené niektoré Petrove zásadné skladby. Na CD Oceánu preto pribudli Havrani a Braň se touhám, v oboch prípadoch tiež s jeho textami. Shalomský disk doplnila Dvojhvězda s aranžmánom Petra Kučeru a textom Petra Honsu, ktorá vyžaruje ich mnohoročné spoločné autorstvo. Sólová éra potom bola uzatvorená dvoma skladbami Dál do srdcí a Okno v nebi.

Petr Muk vyštudoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Českých Budějoviciach. Začínal v punkových kapelách, v roku 1985 bol spoluzakladateľom skupiny Oceán. Tú dnes prezentujú albumy Dávná zem, Pyramida snů, 2 a 1/2, stali sa víťazom festivalu Rockfest 1988. Absolvovali koncertné turné po Veľkej Británii so skupinou Erasure, na svojom konte majú viac než 400.000 predaných nosičov.



S Petrom Kučerom a Petrom Honsom vytvorili v roku 1992 projekt Shalom, vydali album Shalom, Olympictures, Brány vzkazů, 5, 4, 3, 2, 1…Shalom!, kompilácie Bon soir, mademoiselle Paris a Komplet, predaj nosičov presiahol 300.000, získali ocenenie Gramy 1992 ako Spevák roka a Skupina roka.

Po kultovej hviezdnej ére oboch skupín zažil neľahké obdobie odklonu fanúšikov, nasledovalo dlhé hľadanie sa a odhodlávanie ku sólovej kariére. Petr akoby znovu začínal. Prvý sólový eponymný album Petr Muk vydal v roku 1997, nasledovali album Jizvy lásky (2000), Dotyky snu (2002), Oh l'Amour (2004), Osud ve dlaních (2005), kompilácie Slunce/To nejlepší (2007), Slunce/Zrcadlo CD/DVD (2008), Muzikál a film (2009). Posledným albumom, vydaným krátko pred tragickou smrťou, bolo kritikou a priaznivcami ocenené V bludišti dnů (2010). V roku 1997 debutoval na divadelných doskách ako princ v muzikáli Rusalka. K ďalším muzikálovým postavám patrili Raimond (Johanka z Arku, 2000), Galileo (Galileo 2003), Rabi Löw (Golem 2006) a Leonardo da Vinci (Mona Lisa 2009).



Za všetky štúdiové albumy získal platinové alebo zlaté ocenenia. V rokoch 2002 a 2003 získal strieborných Slávikov, v roku 2004 bol bronzový. Niekoľkokrát bol ocenený v televíznej ankete TýTý. Bol vášnivým potápačom a lyžiarom, bol dvakrát ženatý (manželky Michaela a Eva), z oboch manželstiev má tri dcéry (Michaela, Šárka, Noemi). Narodeninový koncert Petr Muk 50/Petrovy písně pro Petra sa uskutoční 22. februára v pražskom Lucerna Music Bare za účasti jeho bývalej kapely a mnohých hudobných priateľov. TASR informovala Renáta Tomášová, marketingová a promo manažérka spoločnosti Parlophone Music.

ODPORÚČAME AJ:
To tu ešte nebolo: Puskailer a Madej v komédii o slovenskom šoubiznise
Štvrtý pokus vydať nový album: Podarí sa to skupine Chiki Liki Tu-A?
Bono: Po nehode možno už nikdy nebudem hrať na gitare
Titulnú pieseň k Rukojemníkovi otextoval a naspieval Milan Lasica
IMT Smile poslali album Valec do štúdia Abbey Road

Komentáre