Hudba a film

Šarmantný vzhľad a výrazné fúzy: Seriálový Magnum mal byť ekonómom

"Tom Selleck býval často obsadzovaný do rolí detektívov a sympatických tvrdých chlapíkov, ktorí si dokážu poradiť v každej situácii a s každým problémom."

Webmagazin.sk/TASR, 29. januára 2015 11:00
Tom Selleck Foto: imgkid.com

Americký herec a scenárista Tom Selleck sa 29. januára dožíva 70 rokov. Jeho dodnes najznámejšou rolou bola hlavná úloha v televíznom seriáli Magnum (1980). O tom, že ide o výborného predstaviteľa výrazných dramatických úloh presvedčil napríklad vo filmovej dráme Nevinný muž (1989). Divákom je známy aj z komediálnych snímok Traja muži a nemluvňa (1987) a Traja muži a malá dáma (1990).

Tom Selleck sa narodil 29. januára 1945 v Detroite v americkom štáte Michigan. V mladosti sa venoval basketbalu a pripravoval sa na profesionálnu športovú dráhu. Počas štúdia ekonómie si privyrábal drobnými hereckými prácami v reklamách a navštevoval aj herecké kurzy známej filmárskej spoločnosti 20th Century Fox.

Tom Selleck Foto: popcrunch.com


Od 70. rokov 20. storočia stvárňoval drobné úlohy v amerických televíznych seriáloch ako boli The Young and the Restless (Mladí a nepokojní, 1974-1975) alebo The Rockford Files (Rockfordove spisy, 1978-1979). Pre svoj šarmantný vzhľad s výraznými fúzami a atletickou postavou býval Tom Selleck často obsadzovaný do rolí detektívov a sympatických tvrdých chlapíkov, ktorí si dokážu poradiť v každej situácii a s každým problémom, vo filmoch najrôznejších žánrov.



Popularitu i uznanie mu priniesla úloha detektíva v kriminálnom seriáli Magnum (1980), za ktorú dostal Cenu Emmy (1984) i Zlatý glóbus (1985). Súbežne s tým sa dostavil aj úspech v podobe hlavných úloh vo filmoch High Road to China (Cesta do Číny, 1983) a Lassiter (Nebezpečné diamanty, 1984).

Medzinárodne slávnym hercom sa Tom Selleck stal po stvárnení Petera Mitchella, jedného z troch slobodných mužov, ktorí sa zhodou okolností musia sami starať o malé dievčatko, v romantických komédiách Three Men and a Baby (Traja muži a nemluvňa, 1987) a Three Men and a Little Lady (Traja muži a malá dáma, 1990). V dramatickej polohe sa Selleck predstavil v kriminálnej dráme An Innocent Man (Nevinný muž, 1989). Zahral si aj postavu politika a generála Dwighta Eisenhowera v televíznom filme Ike: Countdown to D-Day (Generál Eisenhower, 2004). Objavil sa tiež v niekoľkých epizódach druhej série populárneho seriálu Friends (Priatelia, 1994), kde vystupoval ako priateľ tmavovlasej Moniky Gellerovej v podaní herečky Courteney Coxovej.



Prvou manželkou Toma Sellecka bola modelka Jacqueline Rayová (1971-1982), v roku 1987 sa druhýkrát oženil s britskou herečkou a tanečnicou Jillie Mackovou, s ktorou má dcéru.

ODPORÚČAME AJ:
Malá veľká herečka Zelda Rubinstein sa preslávila ako médium
Tváre Nastassje Kinski ako ich poznáte aj nepoznáte
Poznáte ich podľa zvučky: Sedem seriálov, ktoré si vždy radi pozriete
Očarujúci, charizmatický a sexi, taký je Kevin Costner
Najväčšia Love story všetkých čias: Poznáte príbeh Olivera a Jennifer?

Komentáre