Hudba a film

Tváre Nastassje Kinski ako ich poznáte aj nepoznáte

"Ako trinásťročná získala Nemeckú filmovú cenu za film Falošný pohyb. O jej kariére bolo rozhodnuté. "

Webmagazin.sk/TASR, 24. januára 2015 11:00
Nastassja Kinski Foto: TASR/AP


Známa nemecká herečka Nastassja Kinski, dcéra hercov Klausa Kinského a Ruth Brigitte Tockiovej sa narodila 24. januára 1961 vo vtedy Západnom Berlíne. Vyrastala v nemeckom Berlíne, talianskom Ríme, venezuelskom Caracase a najmä v nemeckom Mníchove, kde roku 1977 maturovala.

Kontakt so svojím slávnym otcom stratila ešte ako dieťa a údajne sa veľmi herečkou ani nechcela stať, lebo s hereckou profesiou mala doma skúsenosť v podobe vlastného otca. Ako trinásťročnú ju však pre film objavil Wim Wenders a obsadil do filmu Falošný pohyb (1975). Za výkon v tomto filme získala Nemeckú filmovú cenu a to rozhodlo.
Nastassja Kinski vo filme Falošný pohyb. Foto: Reverse Angle Library GmbH

Jej veľký filmový úspech sa ďalej viaže s menom režiséra Romana Polanského. Zahrala si v jeho filme Tess, získala zaň ocenenie Zlatý glóbus a stala sa svetoznámou filmovou hviezdou. Práve on ju naviedol študovať herectvo v newyorskom Actors Studiu Lee Strasberga.
Nastassja Kinski vo filme Tess. Foto: Columbia Pictures

Pre atraktívny vzhľad Nastassju Kinski často obsadzovali do postáv hrdiniek založených na erotickej príťažlivosti - Cose come sei (Taká, aká si, 1978), Mačací ľudia (1982), Harem (1985), Maladie d'amour (Bolesť lásky, 1987), no účinkovala aj v experimentálnom muzikáli Francisa Forda Coppolu Ohne from the heart (Jedna zo srdca, 1982).
Nastassja Kinski vo filme Maladie d´amoue Foto: AMLF

Postava klaviristky Kláry Wieckovej z filmu Frühlingssinfonie (Jarná symfónia) o Robertovi Schumannovi jej v roku 1983 vyniesla druhú Nemeckú filmovú cenu.



Výrazné herecké výkony predviedla v americkom filme Maria's Lovers ( Máriini milenci, 1984) Andreja Končalovského a v anglicko-francúzsko-nemeckom koprodukčnom filme režiséra Wima Wendersa Paris, Texas (Paríž, Texas, 1984).



V roku 2000 získala na Wine Country Film Festivale v Kalifornii cenu za najlepší ženský herecký výkon vo filme The Magic of Marciano (Magický Marciáno). O rok neskôr účinkovala v dráme maďarskej režisérky Évy Gárdosovej Americká rapsódia.



V roku 2006 hrala titulnú postavu aj vo francúzsko-poľskom filme Inland Empire.


Vytvorila aj postavy vo francúzskych televíznych seriáloch Dangerous Liaisons (Nebezpečné známosti) a D'Artagnanova dcéra. Jej filmografia obsahuje viac ako šesťdesiat filmových i televíznych postáv.

Slovensko navštívila táto slávna herečka v júni 2005, kedy si na festivale Art Film v Trenčianskych Tepliciach prevzala cenu Hercova misia. Tabuľka s jej menom, ktorú si podľa tradície vlastnoručne pripevnila, sa stala tridsiatou plaketou na Moste slávy s menom známej osobnosti z oblasti filmu.
Nastassja Kinski (na snímke) si 25. júna 2005 v Trenčianskych Tepliciach prevzala cenu Hercova misia. Na Moste slávy vlastnoručne pripevnila tabuľku so svojím menom. Tá je už tridsiatou tabuľkou na Moste slávy s menom známej osobnosti z oblasti filmu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nastassja Kinski nie je len talentovanou herečkou, ovláda päť svetových jazykov a údajne je presvedčená vegetariánka.

ODPORÚČAME AJ:
ZLATÝ GLÓBUS: Tieto filmy bodovali, tieto dámy zažiarili
Stallone nakrúti záverečný film o Rambovi s názvom Last Blood
Do slovenských kín prichádza film Rukojemník
Nikto nie je tým, kým sa zdá: Archa bláznov vás o tom presvedčí
Hľadanie toho pravého: Niekedy to trvá celú večnosť

Komentáre