Hudba a film

Očarujúci, charizmatický a sexi, taký je Kevin Costner

"Tancoval s vlkmi a ochraňoval aj známu speváčku. Jeden z najžiadanejších sexi mužov Hollywoodu očaruje ženy aj dnes."

Webmagazin.sk, 18. januára 2015 9:00
Americký herec Kevin Costner (vpravo) a jeho manželka Christine Baumgartnerová prichádzajú na premiéru svojho francúzsko-amerického akčného thrilleru Tri dni na zabitie (3 Days to Kill) v Los Angeles v noci na štvrtok 13. februára 2014. Foto: TASR/AP


Držiteľ dvoch Oscarov za najlepšiu réžiu a najlepší film roku za film Tanec s vlkmi, filmový herec, režisér a producent Kevin Costner, sa 18. januára dožíva šesťdesiatky.

Na špičku Hollywoodskeho neba vystrelila mladého herca postava nepodplatiteľného agenta FBI Eliota Nessa vo filme Nedotknuteľný z roku 1987.



Costnerova filmografia sa začína o dva roky skôr, keď sa rodák z Lynwoodu v štáte Kalifornia v USA rozhodol, že zamení dráhu biznismena, na ktorú ho pripravila univerzita vo Fullertone promóciou v roku 1978. Na svoju novú dráhu sa pripravoval v povestných hollywoodskych hereckých cvičebniach aj na hrách Arthura Millera. Mladík s vyšportovanou postavou z basketbalu, bejzbalu a amerického futbalu získal svoje prvé filmové postavy práve z tohto prostredia.

Horúce leto v Malibu z roku 1979 malo na svojich titulkoch meno Costnera už s čitateľnými písmenami. Kariéru mu však odštartoval film režiséra Lawrenca Kasdana, v ktorom si zahral kovboja. Po filme Silverado (1985), nasledovali ďalšie, napríklad Bull Durham a Ihrisko snov.



Prelomový film Tanec s vlkmi (1990), ktorý Costner aj režíroval, priniesol odlišný pohľad na americkú históriu súžitia s Indiánmi. Stal sa veľkým komerčným hitom v kinách po celom svete a Costnerovi vyniesol dve zlaté sošky Oskara za réžiu a za najlepší film. Jeho dielo získalo z pol tucta nominácií sedem najvyšších ocenení.



Do Costnerovej filmografie postupne pribúdali také filmy ako JFK, Bodyguard, Wayt Earp, Water world, Robin Hood, Postman, Dragonfly, najnovším je Krajina strelcov (Open range) z roku 2003 a na svoju premiéru čaká The upside of anger (2005).

ODPORÚČAME AJ:
ZLATÝ GLÓBUS: Tieto filmy bodovali, tieto dámy zažiarili
Stallone nakrúti záverečný film o Rambovi s názvom Last Blood
Do slovenských kín prichádza film Rukojemník
Vlk z Wall Street Leonardo di Caprio si pripísal štvrtý krížik
Trilógia Hobit by spôsobila fiktívne škody za vyše 670 miliónov eur

Komentáre