Hudba a film

Najväčšia Love story všetkých čias: Poznáte príbeh Olivera a Jennifer?

"Príbeh lásky študentov Olivera a Jennifer, ktorá podľahne leukémii, si získal srdcia miliónov čitateľov."

Tablet.TV, 17. januára 2015 14:00
Erich Segal Foto: TASR/AP Photo
New York/Bratislava 17. januára (TASR) – Americký spisovateľ Erich Segal zomrel 17. januára pred piatimi rokmi.

Jeho sentimentálne dielo Love story (Príbeh našej lásky) zaznamenalo v roku 1970 obrovský úspech a získalo si celosvetovú popularitu. Išlo vtedy o najčítanejší román v USA a predali ho v počte 20 miliónov výtlačkov na celom svete. Svetovú slávu si získal aj rovnomenný film s Ryanom O'Nealom a Ali MacGrawovou (1970). Za filmový scenár k snímke získal Segal Zlatý glóbus a film bol nominovaný na sedem Oscarov.

Erich Wolf Segal sa narodil 16. júna 1937 v newyorskej časti Brooklyn v Spojených štátoch amerických. Vyštudoval filológiu na Harvardovej univerzite a potom pôsobil ako profesor nielen na Harvarde, ale i na univerzitách Yale, v Princetone a v Oxforde. Je autorom niekoľkých filmových scenárov, z ktorých najúspešnejší bol k filmu The Beatles: Yellow Submarine (Žltá ponorka, 1968). V roku 1975 sa oženil s Karen Jamesovou, spisovateľkou a literárnou kritičkou, s ktorou mali dve dcéry.



Spisovateľskú činnosť bral Erich Segal iba ako hobby, ale už jeho prvé dielo mu zmenilo život. Dojímavý ľúbostný román Love story (Príbeh našej lásky, 1970) sa stal takmer cez noc bestsellerom. Príbeh lásky študentov Olivera a Jennifer, ktorá podľahne leukémii, si získal srdcia miliónov čitateľov. Kniha bola preložená do 33 svetových jazykov a predalo sa jej viac ako 20 miliónov výtlačkov. Na jej motívy vznikol rovnomenný film (Love story, 1970), pričom autorom scenára k snímke bol samotný Erich Segal. Milostná dráma sa dočkala rovnako veľkého úspechu ako knižná predloha. Získala 7 nominácií na Oscara (ocenenie nakoniec získala za hudbu) a bola zaradená medzi 100 najlepších romantických filmov všetkých čias.

Literárny talent Segal potvrdil aj svojimi ďalšími románmi, medzi ktoré patria The Class (1985), Oliver's Story (1978), Acts of faith (1992), Prizes (1995), Man, Woman and Child (1980) alebo Only love (1997).

Spisovateľ Erich Segal zomrel na infarkt v Londýne 17. januára 2010 vo veku 72 rokov, pochovaný je tiež v Londýne vo Veľkej Británii.

Komentáre