Hudba a film

Slovenskí saxofonisti predstavili v Indii ragtime a hot jazz

"Štyria saxofonisti priniesli minulý týždeň do Indie ragtime a hot jazz 20. rokov minulého storočia, ale aj slovenskú klasickú hudbu."

Webmagazin.sk, 21. februára 2015 11:00
Saxophone Syncopators Foto: Saxophone Syncopators
Len nedávno vznikli a už žnú zahraničné úspechy. Saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators bolo pozvané reprezentovať Slovensko v Indii. Pozvanie dostalo od významnej indickej rodiny, ktorá okrem iných aktivít podporuje vzdelanie dievčat, vybudovala niekoľko stredných dievčenských škôl a postavila divadlo v Kalkate.

„V Indii máte pocit, že čo je u nás jedna, tam je sto. Koncerty sme hrali, pre nich v takom bežnom divadle, pre 2500 ľudí," priblížil zakladateľ a člen kvarteta, pôvodne klavírny virtuóz, Ladislav Fančovič.

Prvý koncert bol pre žiačky stredných škôl, ktoré jazz ako taký doteraz nikdy nepočuli. "Musím povedať, že ich reakcia na ragtime a ranný jazz bola nečakane pozitívna. Dostali sme na našej webstránke a sociálnej sieti od týchto mladých dám úžasné spätné väzby," dodal.

Okrem jazzu hrali aj klasickú hudbu. "Mimoriadne náročné dielo od Alexandra Glazunova: Kvarteto B-dur op. 109 a môj aranžmán dvoch ranných klavírnych diel od Eugena Suchoňa: Červená ruža a Balerína, v úprave pre štyri saxofóny," povedal.

"Keďže som klavirista a v sále bol nádherný klavír značky Steinway, nedalo nám to a uprostred koncertu sme zaradili aj skladbu pre barytón saxofón a klavír od americkej skladateľky Catherine McMichael: Fusion Suita, ktorú sme odohrali s Frederikou Babuliakovou," prezradil.

Foto: Saxophone Syncopators


Druhý koncert sa konal pre 2000 významných hostí usporiadateľov, ktorí boli našim repertoárom rovnako nadšení. "Pre nás to bola obrovská skúsenosť, nakoľko klasickou hudbou, rovnako ako jazzom, sa v našich zemepisných šírkach len ťažko podarí odohrať koncerty pre niekoľko tisíc ľudí. Sme za túto možnosť nesmierne vďační,“ uviedol umelec.

Organizátor koncertov prezradil, že toto netradičné slovenské kvarteto nebolo v Indii posledný krát a plánuje nadviazať spoluprácu aj s ďalším slovenským jazzovým zoskupením. Najbližšie si môžete toto unikátne teleso vypočuť naživo 29.3.2015 v kaviarni St. Germain v Bratislave.

SAXOPHONE SYNCOPATORS je unikátne saxofónové kvarteto, ktoré sa špecializuje najmä na autentickú interpretáciu hudobného žánru ragtime v aranžmánoch pre štyri saxofóny, ktoré pôvodne hrávali zoskupenia ako napr. Six Brown Brothers, Columbia Saxophone Sextette, The Missouri Entertainers, Joe Thomas Saxotette, Hollis Saxophone Quintet.

Aranžmány týchto skladieb pochádzajú z rokov 1910 až 1920, kedy saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najväčší vývoj, a stal sa veľkou inšpiráciou pre interpretov, ale aj pre hudobných skladateľov takzvanej vážnej hudby. Saxophone Syncopators majú preto v repertoári aj skladby vážnej hudby napr. od Alexandra Glazunova, Catherine McMichael či Jevgenija Iršaja.

Na dosiahnutie čo najvernejšieho a najautentickejšieho zvuku používajú Saxophone Syncopators zrekonštruované originálne dobové nástroje z 20tych rokov minulého storočia.

Obsadenie Saxophone Syncopators:
Pavol Hoďa - soprán/alt saxofón, klarinet
Ján Gašpárek - alt saxofón
Ladislav Fančovič - tenor saxofón, aranžmány
Frederika Babuliaková - barytón saxofón


ODPORÚČAME AJ:
Jozef Banáš vydal román Velestúr
Ewa Farna pripravuje akustické turné, príde aj do Bratislavy
Jan Svěrák: Kolja mu priniesol Oscara, dnes oslavuje päťdesiatku
Milan Lasica: Vo vyššom veku človek bez rozpakov povie, čo si myslí
Takmer 80 tisíc fanúšikov Petra Muka mohlo rozhodnúť o novom albume

Komentáre