Hudba a film

Len málokto pozná Vysoké Tatry vo svete, tvrdí fotograf Buwantoro

"V Bratislave ho fascinovali staré električky, aj tie zachytil svojím objektívom. Indonézsky fotograf by si rád pozrel aj typickú slovenskú dedinu a láka ho tiež slovenská príroda."

TASR, 22. februára 2015 11:00
Buce Buwantoro fotografia. Foto: screenshot youtube
Indonézsky fotograf Buce Buwantoro otvoril dnes v Bratislave svoju výstavu s názvom Duchovné hranice (Spiritual Frontier). Jeho fotografie v Pro.Laika Gallery na Palackého ulici predstavujú autorovu cestu cez kultúrnu a duchovnú rôznorodosť ďalekej Indonézie.

Zobrazujú náboženské rituály na Bali, posvätné obrady, jedinečné tradičné zvyky, ktoré charakterizujú domorodé kultúry v jednotlivých dedinách ostrova. "Pokúsil som sa zachytiť každodenný život, náboženské a duchovné hodnoty obyvateľov, ktorí žijú v harmónii," uviedol Buwantoro.

Ostrov Bali



Na Slovensku sa prezentuje kolekciou 19 čiernobielych i farebných fotografií. Za najpôsobivejší kúsok označil dielo s názvom Self-cleaning. Fotografia zobrazuje očistný rituál v posvätenom vodnom chráme Sebatu, ktorý sa nachádza na Bali pri mestečku Ubud. Väčšina fotografií pochádza práve z najvyhľadávanejšej turistickej destinácie - ostrova Bali.

Vernisáž, na ktorej sa zúčastnili predstavitelia viacerých veľvyslanectiev v Bratislave, absolvovala aj riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová, ktorá fotografie Indonézie zhodnotila slovami: "Je na nich vidieť obrovskú pokoru, krásu tej krajiny a vôbec, ako žijú. Je to život na Indonézii, je to farebnosť, pokora, je to ich viera, je to ich skromnosť."

V Bratislave ho fascinovali staré električky


Rodák z Jakarty Buce Buwantoro v rozhovore pre TASR tiež priznal, že zo Slovenska už stihol vidieť Košice, Piešťany. V Bratislave ho fascinovali staré električky, aj tie zachytil svojím objektívom. Rád by si však pozrel aj typickú slovenskú dedinu a láka ho tiež slovenská príroda. Vysoké Tatry, ktoré by rád navštívil, označil za európsky klenot. "Je to diamant, ale málokto o ňom vie. Ľudia ešte Slovensko neobjavili, aj preto som tu," dodal s úsmevom autor, pre ktorého fotografia nie je len zachytenie svetla, ale tiež duchovný dialóg a meditácia. Jeho výstava potrvá do 10. marca


Buce Buwantoro (1972) fotografuje Áziu od roku 1998. Jeho snímky publikujú regionálne i medzinárodné časopisy. V rámci sólo alebo skupinových výstav sa prezentoval v Jakarte, Austrálii a Brazílii. Jeho práce sú v súkromných zbierkach po celom svete vrátane Londýna, New Yorku a Melbourne. V minulosti sa zameriaval na vzájomné pôsobenie medzi domorodými národmi a ich prostredím, preto veľa cestoval po celom indonézskom súostroví, USA, Európe a Ázii. Bol tiež súčasťou projektu pre islandský cestovný ruch, kde znázorňoval domorodých ľudí, ale aj moderný mestský život. Venuje sa tiež reklamnej tvorbe.


Buce Buwantoro fotografie


ODPORÚČAME AJ
Sestrička zo seriálu Pohotovosť Maura Tierneyová má päťdesiatku
Čaro Ťapákových filmov Nevesta hôľ alebo Krutá ľúbosť nevyprchá
Nabitý, emotívny a dojímavý film Mami nadchýňa ľudí
Babovřesky 3 kraľujú rebríčku návštevnosti na Slovensku
Malá veľká herečka Zelda Rubinstein sa preslávila ako médium

Komentáre