Hudba a film

Cestovateľ Miroslav Zikmund prichádza s dokumentom Století

"Dokument prináša osobitý pohľad na búrlivé dejiny 20. storočia očami muža, ktorý poznal celý svet."

Webmagazin.sk/TASR, 7. marca 2015 8:00
Miroslav Zikmund Foto: TASR
Unikátny dokument Století Miroslava Zikmunda spojil režiséra Petra Horkého a slávneho cestovateľa a spisovateľa, ktorý 14. februára oslávil 96 rokov. Výročie narodenia oslávil Miroslav Zikmund aj so svojimi slovenskými priateľmi a fanúšikmi na pondelkovej (2. 3.) slávnostnej projekcii životopisnej snímky v Bratislave. "Film sme začali nakrúcať, keď sme mali prehodené čísla našich letopočtov, mne bolo 39, pánovi Zikmundovi 93," prezradil Petr Horký, ktorý prišiel s nápadom nakrútiť dokument o živote legendárneho cestovateľa.

Dokument prináša osobitý pohľad na búrlivé dejiny 20. storočia očami muža, ktorý poznal celý svet. Bol počatý za čias Habsburgovcov, narodil sa päť mesiacov po vzniku prvej republiky. Prežil 2. svetovú vojnu, zažil nástup komunizmu i jeho pád. ŠtB ho označila za "nebezpečnú osobu najvyššej triedy nebezpečnosti".

Neobyčajné zážitky


Zažil Afriku, keď tam zanikal koloniálny systém. Stretol sa s prezidentmi i lovcami lebiek. Zoznámil sa s Gagarinom i Hillarym. Zažil nástup demokracie a "všemocného" kapitalizmu. Film divákom prezradí napríklad aj to, že Zikmund bol osobne prítomný na vypočúvaní K. H. Franka, fotil inauguráciu prezidenta Beneša, robil prekladateľa ruským a americkým armádam, keď sa stretli v Plzni, ale aj to, že Zikmund a Hanzelka nevyrážali na svoju prvú expedíciu ako spisovatelia, cestovatelia a filmári, ale plnili úlohu obchodných cestujúcich.

"Vyrážali sme ako reprezentanti Tatry, v tej dobe to bol najnádhernejší automobil z celého sveta. Nepreháňam, pretože, keď sme v roku 1947 odchádzali, ešte jazdili po New Yorku a celom svete Fordky - autá so stúpačkami," zaspomínal si na prvú veľkolepú tri a polročnú cestu po Afrike a Južnej Amerike, ktorú podnikol so svojím "parťákom" Jiřím Hanzelkom.



Horkého film vznikal rovnako tri a pol roka, výsledkom je 30-hodinový záznam Zikmundových spomienok a komentárov. Režisér sa počas nakrúcania snažil vytvárať neplánované situácie, na ktoré bol charizmatický cestovateľ so zmyslom pre detail, precíznosť a pravdovravnosť, nútený reagovať. Aj na základe jeho súkromných denníkov vytvoril filmár akúsi konfrontačnú metódu nakrúcania. Zikmund napríklad vedel, že sa bude točiť v Prahe, ale nevedel, že pôjde na Staromestské námestie a Horký mu dá do ruky jeho svadobné oznámenie.

Stretnutie s lovcami lebiek


Nevedel, že tvorcovia filmu pozvali asi 300 ľudí cez Facebook na stretnutie k 65. výročiu štartu druhej, ázijskej cesty, aby ho prekvapili na rovnakom mieste, z ktorého s Hanzelkom vždy štartovali. "Stihli sme dobu, keď mnohé miesta na glóbuse neboli ešte objavené, videli sme koloniálnu Afriku, stihli sme ju v pôvodnom stave, ako ju dnes už nikto neuvidí," naznačil Zikmund, ktorý sa počas svojho putovania svetom zoznámil v Ekvádore aj s lovcami lebiek. Práve toto stretnutie označil za najzaujímavejšie a najexotickejšie. "Strávili sme tam dlhý čas, spoznali sme ich zvyky, mohli sme preniknúť do ich spôsobu myslenia."

Do Číny ho nepustili


Mimoriadne pracovitý a disciplinovaný Miroslav Zikmund dodnes ľutuje, že nenavštívil Čínu. Cestovateľská dvojica H + Z sa tam v čase svojej druhej cesty (1959 - 1964) pre politickú roztržku medzi Pekingom a Moskvou nedostala. "Číňania nás k sebe nepustili, dodnes to ľutujem, lebo to bola a vždy bude úžasná zem, tam sa ale už nepozriem," doplnil cestovateľ, ktorého Čína očarila svojou úžasnou históriou.

"Čínska kultúra už bola na vrchole v dobe, keď sa stavali egyptské pyramídy, to je niečo, čo sme v Európe ešte vôbec neuznali. Dnes sa Čína vracia k svojim kultúrnym prameňom z úplne iného hľadiska, stáva sa z nej ekonomická veľmoc," povedal pre TASR Miroslav Zikmund s tým, že v televízii sleduje, akým tempom sa v najľudnatejšom štáte sveta budujú diaľnice, dopravné siete.

"A hovorím si, je toto možné? Prečo to nedokážeme my - priemyselná krajina, ktorá bola pred 1. svetovou vojnou v rakúsko-uhorskej mocnosti najefektívnejšia. Číňania dnes postavia stovky kilometrov a my sa tu babreme s kúskom, postavíme to zle a nikto sa k tomu nehlási. Prečo to nejde u nás? Hanbím sa za tie nedostatky výstavby diaľnic - po centimetroch, za ťažké peniaze a ešte k tomu zle," vyhlásil fenomenálny cestovateľ, fotograf, spisovateľ a publicista.

ODPORÚČAME AJ:
Len málokto pozná Vysoké Tatry vo svete, tvrdí fotograf Buwantoro
Americký herec George Kennedy si zahral vo viac ako 200 filmoch
Conchita Wurst: Od rakúskeho chlapca po superstar
Katy Perry predviedla v Bratislave pravú americkú šou
Jaromír Nohavica odohrá v Bratislave šesť koncertov

Komentáre