Hudba a film

Americký herec George Kennedy si zahral vo viac ako 200 filmoch

"Na televíznych obrazovkách zažiaril Kennedy ako Carter McKay v novších dieloch celosvetovo populárneho seriálu Dallas. "

Tomáš Kušnír/TASR, 18. februára 2015 13:00
George Kennedy Foto: CSFD
Americký herec George Kennedy sa v stredu 18. februára dožíva 90 rokov. Za svoj výkon v slávnej kriminálnej dráme Frajer Luke (1967) získal Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Úspech dosiahol tiež s filmovým hitom Letisko (1970), alebo ako skorumpovaný ropný magnát Carter McKay z kultového televízneho seriálu Dallas (1978-1991).

George Kennedy ako Carter McKay v americkom seriály Dallas


George Harris Kennedy sa narodil 18. februára 1925 v americkom New Yorku do umeleckej rodiny hudobníka a baletky. Na divadelných doskách údajne stál už ako dvojročný. Po odkrútení šestnásťročnej služby v armáde, počas ktorej okrem iného pôsobil ako moderátor v armádnom rozhlase, začal skúšať šťastie vo filmovom Hollywoode. Pred kamerou debutoval v romantickej komédii Charade (Šaráda, 1963) po boku hviezd Audrey Hepburnovej a Caryho Granta. Nasledovala hororová snímka Hush... Hush, Sweet Charlotte (1964) a vojnová dráma In Harm's Way (1965).

George Kennedy získal Oscara za výkon vo filme Frajer Luke. Foto: CSFD


Prvý výrazný a zrejme aj svoj najväčší úspech dosiahol George Kennedy s filmom Frajer Luke (1967). Po boku legendárneho Paula Newmana predviedol výkon ocenený Oscarom za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Následne si zahral v slávnom americkom westerne Bandolero! (1968) a policajného detektíva stvárnil v skutočnými udalosťami inšpirovanom filme The Boston Strangler (Bostonský prípad, 1968). V roku 1970 si George Kennedy zahral jednu z hlavných postáv vo vydarenej dráme Airport (Letisko, 1970). K úspešným snímkam amerického herca patrí tiež obľúbená paródia Naked Gun (Bláznivá strela, 1988) a jej dve pokračovania (1991, 1994).

George Kennedy vo filme Another Happy Day. Foto: CSFD


Na televíznych obrazovkách zažiaril Kennedy ako Carter McKay v novších dieloch celosvetovo populárneho seriálu Dallas (1978-1991). Rovnakú postavu stvárnil aj v televíznych filmoch Dallas: J. R. Returns (Dallas: J.R. sa vracia, 1996) a Dallas: War of the Ewings (Dallas: vojna Ewingovcov, 1998). Po niekoľkých nezávislých snímkam sa George Kennedy v roku 2005 mihol v dráme Don't Come Knocking (Nechoď klopať na dvere, 2005). Naposledy sa objavil v kriminálnej dráme The Gambler (2014).

Za svoje celoživotné prínosy filmu získal George Kennedy hviezdu na známom Chodníku slávy v americkom Hollywoode.

ODPORÚČAME AJ:
Do slovenských kín prišiel gruzínsky mega film
Sestrička zo seriálu Pohotovosť Maura Tierneyová má päťdesiatku
Čaro Ťapákových filmov Nevesta hôľ alebo Krutá ľúbosť nevyprchá
BERLINALE: Zlatého medveďa získal iránsky režisér Džafar Panahí
Kino novinky týždňa: Túžba a vášeň vo filme Päťdesiat odtieňov sivej

Komentáre