Hudba a film

Kino novinky týždňa: Túžba a vášeň vo filme Päťdesiat odtieňov sivej

"Tohtotýždňové novinky sú nielen napínavé a pútavé, ale čaká vás aj mnoho zvratov a tajomstiev. "

Matej Martinček, 11. februára 2015 9:00
Foto: csfd.cz
Tohtotýždňové filmové novinky budú, pre každého jedného z vás zaujímavé. Nielen, že budú nabité vášnivými emóciami a pútavým príbehom, ale čakajú na vás známe herecké tváre z amerického Hollywoodu.

Päťdesiat odtieňov sivej



„Pán Grey Vás o chvíľu príjme.“ Táto obyčajná veta uviedla stretnutie, ktoré úplne zmenilo život nesmelej študentky Anastasie. Zároveň je súčasťou príbehu, ktorý sa stal celosvetovou literárnou senzáciou, ktorá v rýchlosti predaja prekonala aj Harryho Pottera. Aj preto bolo ďalším logickým krokom filmové spracovanie. V čom je kúzlo erotického príbehu Päťdesiat odtieňov sivej? Jednoduchá odpoveď neexistuje. Sú proste fenomény, ktoré logickými argumentami vysvetliť nejde. Študentka literatúry Anastasia (Dakota Johnson) je podľa vlastných slov nezaujímavá a nudná "sivá myš“ s nízkym sebavedomím, pravý opak tajomného podnikateľa Christiana Greya (Jamie Dornan), ktorého prišla vyspovedať pre článok do študentského časopisu.

Napriek tomu, že sa ju Grey snaží odradiť chladným a odmeraným správaním, má ho plnú hlavu. Tento fakt ešte prehĺbia ich opakované pracovné stretnutia. Bez ohľadu na to, že ju varuje, ako je komplikovaný a v zlovestných náznakoch hovorí o svojom špecifickom vkuse, nie je Anastasia schopná odolať jeho príťažlivosti. Ani Grey však nie je voči tomuto plachému dievčaťu imúnny a postupne jej začne otvárať dvere do svojej trinástej komnaty. Pokiaľ do nich Anastasia vstúpi, pozná pravého Christiana Greya.



Chaning Tatum vo filme Foxcatcher


Mark Schultz, olympijský víťaz vo wrestlingu, dostane pozvanie od miliardára Johna du Ponta ísť trénovať na jeho súkromné športovisko Foxcatcher. Mark ponuku bez váhania prijme. Vidí v nej šancu zabodovať na Olympiáde v Soule a konečne vystúpiť z tieňa svojho uznávaného brata, Davea. Avšak Markove veľké plány sa rozplynú, keď vyjde najavo, že du Pont trpí ťažkou schizofréniou. A to môže byť predzvesťou tragického konca.



Cililing a Zver-Nezver



Cililing a tvor Netvor je ďalším zo strhujúcich dobrodružstiev Zvonilky a jej vílích kamarátok. Veselá a talentovaná víla Chovateľka Fauna verí, že nemožno súdiť ružu podľa tŕnia, a že každý živý tvor je v jadre dobrý. A tak sa spriatelí so záhadným tvorom, ktorý je podľa prastarých legiend známy ako Zver-Nezver. Kým Cililing a jej vílie kamarátky nevedia, čo si majú o záhadnom zvierati myslieť, strážcovia Hviezdnej roklinky, vílí Skauti, sa rozhodnú magického tvora uloviť skôr, než privolá na ich spoločný domov skazu. Fauna musí vypočuť svoje srdce a zariskovať, aby s pomocou svojich vílích kamarátok záhadného Zvera-Nezvera zachránila.



Kukuričný ostrov


Poetický film, nakrútený na 35mm filmový materiál prináša jednoduchý príbeh – metaforickú filmovú báseň. Rieka Inguri je prirodzenou hranicou, ktorá rozdeľuje Gruzínsko a Abcházsko. Po jednej z jarných záplav sa uprostred jej toku utvorí ostrovček, ako stvorený pre pestovanie kukurice. Je o tom presvedčený najmä starý roľník, ktorého tvár sa podobá krajine, po ktorej desiatky rokov chodí… Príbeh sa začína, keď si starý abcházsky farmár na ostrove postaví chatrč. Žije v nej so svojou mladučkou vnučkou. Tak ako zreje kukurica, dospieva aj dievčina a blíži sa neodvratná konfrontácia s kolobehom života mimo ostrova. Režisér pomocou strihovej skladby a takmer bez použitia slov komponuje priezračnú drámu o prepojení človeka s prírodou.




My sme najlepší!


Dve 13-ročné dievčatá Bobo a Klara vyrastajú v Štokholme 80. rokov a cítia sa prehliadané vlastnými rodičmi. Sú osamelé, nahnevané, len tak sa potulujú po uliciach a rozhodnú sa založiť si punkovú kapelu, aj napriek tomu, že nevedia hrať na žiadnom hudobnom nástroji. V miestnom mládežníckom klube “vymlátia“ z nástrojov hroznú pieseň o hodinách telesnej výchovy a záchrane detí v Afrike, no stále to nie je ono. Keď sa však k nim pridá slušná a veriaca Hedvig s výnimočným hudobným talentom, ich kapela i hudba zrazu dáva zmysel. Konečne môžu s punkovými účesmi zvíťaziť nad sexistickými a nechutnými chlapcami, vyfintenými koketnými dievčatami a trápnymi rodičmi.



ODPORÚČAME AJ

Sestrička zo seriálu Pohotovosť Maura Tierneyová má päťdesiatku
Čaro Ťapákových filmov Nevesta hôľ alebo Krutá ľúbosť nevyprchá
Nabitý, emotívny a dojímavý film Mami nadchýňa ľudí
Babovřesky 3 kraľujú rebríčku návštevnosti na Slovensku
Malá veľká herečka Zelda Rubinstein sa preslávila ako médium

Komentáre