Hudba a film

Do slovenských kín prišiel gruzínsky mega film

"Po jednej z jarných záplav sa uprostred jej toku utvorí ostrovček, ako stvorený pre pestovanie kukurice. Je o tom presvedčený najmä starý roľník, ktorého tvár sa podobá krajine."

Webmagazin.sk/TASR, 13. februára 2015 13:00
Ukážka z filmu Kukuričný ostrov Foto: csfd.cz
Vo štvrtok 12. februára mal v slovenských kinách premiéru film Kukuričný ostrov (Simindis kundzuli), ktorý si zo 49. ročníka MFF Karlove Vary odniesol Krištáľový glóbus za najlepší film a Cenu Ekumenickej poroty. Poetický film nakrútil v Gruzínsku na 35-mm filmový materiál režisér George Ovashvili. Koprodukčné dielo, na ktorom sa podieľalo päť krajín, prináša jednoduchý príbeh - metaforickú filmovú báseň. Rieka Inguri je prirodzenou hranicou, ktorá rozdeľuje Gruzínsko a Abcházsko.

Po jednej z jarných záplav sa uprostred jej toku utvorí ostrovček, ako stvorený pre pestovanie kukurice. Je o tom presvedčený najmä starý roľník, ktorého tvár sa podobá krajine, po ktorej desiatky rokov chodí. Príbeh sa začína, keď si starý abcházsky farmár na ostrove postaví chatrč. Žije v nej so svojou mladučkou vnučkou. Tak, ako zreje kukurica, dospieva aj dievčina a blíži sa neodvratná konfrontácia s kolobehom života mimo ostrova.

"Mám na Abcházsko veľa krásnych spomienok. S kamarátmi sme často trávili leto na pobreží abcházskeho Čierneho mora. Boli to časy naplnené šťastím. Jedného dňa v auguste 1992 k nám však prišiel muž so zbraňou a povedal: 'Musíte opustiť krajinu, ste Gruzínci. Začala sa vojna.' Svoje domovy bolo nútených opustiť 250.000 etnických Gruzíncov, ktorí žili v Abcházsku," povedal na margo svojho filmu režisér a spoluscenárista Ovashvili.

Univerzálny jazyk: film


Režisér pomocou strihovej skladby a takmer bez použitia slov skomponoval psychologickú drámu o prepojení človeka s prírodou. Spôsobom zachytenia každodenných úkonov a nepatrných interakcií medzi postavami jej dodáva symbolickú až nadčasovú hodnotu. Film sa divákom prihovára jazykom postaveným na sile obrazu - v duchu tradície najlepšej gruzínskej kinematografie. "Nad naším filmovým táborom vialo 13 rôznych vlajok. Hovorilo sa tam 13 jazykmi. Výsledkom je jedinečný a univerzálny jazyk: film. Myslím si, že rôznorodosť nášho štábu len podčiarkla univerzálnosť témy," doplnil Ovashvili.

Drámu Kukuričný ostrov (Gruzínsko/Nemecko/Francúzsko/ČR/Kazachstan) prináša do slovenskej kinodistribúcie Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

George Ovashvili (1963) vyštudoval Gruzínsky štátny filmový a divadelný inštitút (1996) a hollywoodsku pobočku Newyorskej filmovej akadémie (2006). Venuje sa súčasne dokumentárnej a hranej filmovej tvorbe, ktorú si často sám produkuje. Nakrútil niekoľko pozoruhodných krátkych filmov. V roku 2009 bol v súťažnej sekcii Na východ od Západu MFF Karlove Vary uvedený jeho celovečerný debut Druhý breh (2008), ktorý zozbieral takmer päťdesiatku cien a nominovali ho na Európsky objav roku podľa Európskej filmovej akadémie.

Trailer k filmu Kukuričný ostrov


ODPORÚČAME AJ
Sestrička zo seriálu Pohotovosť Maura Tierneyová má päťdesiatku
Čaro Ťapákových filmov Nevesta hôľ alebo Krutá ľúbosť nevyprchá
Nabitý, emotívny a dojímavý film Mami nadchýňa ľudí
Babovřesky 3 kraľujú rebríčku návštevnosti na Slovensku
Malá veľká herečka Zelda Rubinstein sa preslávila ako médium

Komentáre