Hudba a film

Meno Roberta Mooga sa v hudobnom svete stalo pojmom

"Vynálezca Moog bol držiteľom Grammy Trustees Award (1972) za prínos k rozvoju hudobného priemyslu."

TASR, 22. augusta 2015 12:00
Robert Moog (vpravo). Foto: TASR/AP
Americký priekopník elektronickej hudby a vynálezca Moog – syntetizátorov Robert Moog zomrel 21. augusta pred desiatimi rokmi. V istom rozhovore o sebe povedal, že "on je inžinier a hudobníci sú jeho zákazníkmi". Vynašiel Moog syntetizátor, jeden z najznámejších elektronických nástrojov a dal mu podobu kláves. Okrem toho si nechal patentovať ďalších deväť vynálezov z oblasti hudby.

Robert Moog sa narodil 23. mája 1934 v americkom New Yorku. Tituly získal po štúdiách elektrotechniky, svoj život však zasvätil milovanej hudbe. V roku 1954 založil spoločnosť RA Moog na výrobu a predaj elektronického hudobného nástroja Thereminu. Toto zvláštne zariadenie, pomenované podľa svojho ruského vynálezcu Leva Sergejeviča Termena (Léon Theremin), si pri hraní nevyžaduje kontakt s hudobníkom, zvuky vznikajú pohybom jeho rúk v blízkosti dvoch slučiek.

Napomohol ustáliť zvuk


Neskôr sa Moog začal zaoberať myšlienkou na vytvorenie vlastného elektronického hudobného nástroja. Výsledkom bol kompaktný Moog syntetizátor (Moog synthesiser) s klávesnicou, ktorý sa dal ľahko prenášať. Vynálezca pri ňom vlastne vylepšil podobné zariadenie, ktoré bolo k dispozícii pri komponovaní už niekoľko rokov. Na rozdiel od svojich predchodcov mal Moog syntetizátor oscilátor, ktorý napomohol ustáliť zvuk. Spočiatku sa používal na výrobu zvukových efektov k filmom. Slávu mu priniesol až hudobník Wendy Carlos, ktorý v roku 1969 vyhral cenu Grammy za album Switched-On Bach.

Moog syntetizátor rýchlo prenikol aj do populárnej hudby. Používali ho slávne hudobné skupiny, napríklad aj legendárny The Beatles a stal sa súčasťou éry disko. Najznámejším a najúspešnejším syntetizátorom sa stal Minimoog, ktorý sa vďaka unikátnemu zvuku používa dodnes.



Vynálezca Moog bol držiteľom Grammy Trustees Award (1972) za prínos k rozvoju hudobného priemyslu a v roku 2001 dostal Polar Music Prize, ktorú od roku 1992 udeľuje švédska Kráľovská hudobná akadémia. Napriek obdobiu, ktoré jeho syntetizátorom neprialo, pokračoval vo výrobe a predaji elektronických inštrumentov až do svojej smrti.

Robert Moog zomrel 21. augusta 2005 v Asheville v Severnej Karolíne v USA vo veku 71 rokov. O jeho živote bol nakrútený dokumentárny film pod názvom Moog (2004).

ODPORÚČAME AJ:
Česká speváčka láme rekordy: Tento klip sa stal hitom internetu
Skupina Iron Maiden zverejnila ukážku z albumu The Book Of Souls
Slávu by som nezvládla, zošalela by som, tvrdila Amy
Kino novinky týždňa: Môžete sa tešiť na Fantastickú štvorku
Skupina Tata Bojs pripravuje nový album

Komentáre